Főzőversenyt szerveztek Susán

Főzőversenyt rendeztek a hétvégén Susán. A gasztronómiai eseménynek a Közösségi Ház udvara adott helyet, ahol több mint tíz sátor alatt készültek a különböző ételek.

Az Uraj-Susa Jövőjéért Egyesület minden évben megrendezi azt a hagyományos főzőversenyt, melynek helyszíne váltakozik a két városrész között. A hétvégén Susán találkoztak a Közösségi Ház udvarán, ahol tizenhárom csapat mérettette meg magát az ételek elkészítésében. A Kék Sirály Zenei Egyesület biztosította a jó hangulatot. A program a családi nap elnevezést is kiérdemelte, hiszen több korosztályt is megszólított.

„Uraj, Susa is tulajdonképpen két nagycsalád. Ugrálóvár, amit mindig biztosít nekünk az ÓVI, amit nagyon szépen köszönök. Rengeteg szponzort találtunk, olyan megszokott embereket, akik már többször is jelezték, hogy szívesen segítenénk és támogatnák a rendezvényt. Úgyhogy nagyon nem is kell keresni. Családi szempontból mindig kitalálunk valami jó kis versenyt. Most utoljára megmondom őszintén, Urajon volt a chili paprikaevő verseny.” - mondta Scitovszky Nikoletta  az Uraj-Susa Jövőjéért Egyesület elnöke

Most ezen változtattak, hiszen chilis lecsóevő versenyt szerveztek. De így is elnyerte a vendégek tetszését a gasztroélmény. A csapatok által elkészített ételek nagyon változatosak voltak, így a háromtagú zsűri kóstolhatott többek között kakukkfüves-, rozmaringos nyulat, babgulyást, csülkös körömpörköltet, harcsapaprikást juhtúrós, kapros galuskával, csorba levest, szarvaspörköltet batátával. A csapatok különféle fantázia neveket választottak maguknak, így a fakanál mellé álltak a Győztesek, a Kömény Mag, Hangony Gyöngyszemei, a Királyok és a Királynők, hogy csak néhány nevet említsünk. Kitettek magukért az emberek, mert az látszik, hogy mennyire a főzés öröméért jöttek ma el – mondta Tóth Péter szakácsmester, aki a zsűri elnöke volt.

„A zsűri munkájában az a legfontosabb tétel, hogy melyik a legfinomabb ízű étel. Utána, hogy mennyi munkát fektetett bele az illető és az, hogy milyen szépen tálalták, mert a tálalás is nagyon fontos. Elsősorban az ember mindig a szemével eszik, aztán a szájával. Ez nagyon sokat nyom a latba egy-egy ételnél.” - mondta Tóth Péter szakácsmester, a zsűri elnöke

A csapatok tagjai bíztak abban, hogy kiérdemlik a dobogós helyet, ám mint mondták, a részvétel fontos, hiszen nagyon jól érzi magát együtt a közösség.

„A nyugdíjas klubnak főztünk szokás szerint. Huszonöt fős a nyugdíjas klub és babgulyást főztünk, amivel szeretnénk a versenyt megnyerni. Jól érezzük magunkat, teljes létszámmal részt veszünk és örülünk, hogy ilyen sokan vannak.” - nyilatkozta Anda Antal a Susai Nyugdíjas Klub vezetője

A zsűri elnöke kihirdette a verseny eredményét, a legjobb ételek készítői oklevelet, fakanalat és szakácssapkát kaptak emlékül. A szervezők igyekeznek minden évben színesebb programot kínálni a résztvevőknek. Jövőre is lesz hasonló esemény, akkor is várják a családokat a közösségépítő programra.

(forrás)