XIX. Kissikátori Falunap és Gombafesztivál
Szabadidő
2024. júl. 15.

XIX. Kissikátori Falunap és Gombafesztivál

Tizenkilencedik alkalommal szervezték meg a Kissikátori Falunap és Gombafesztivált. A hagyományoknak megfelelően főzőversenyt is rendeztek.

A fesztiválokat nagyon nehéz megtartani ilyen hosszú ideig, hiszen minden település rendez ilyen, vagy ehhez hasonló programot. Minden alkalommal új attrakciókkal kell bővíteni a napot és olyan fellépő vendégeket kell meghívni, akik több generációt is megszólítanak, mondta Kissikátor polgármestere.

„Meg kell próbálni mindig valami újjal előrukkolni. Ez nagyon nehéz, mert egyre kevesebb az anyagi forrás is, hogy ezt megrendezzük. Azon túl, hogy a közösség összefog egy ilyen rendezvényt – mert a sátorépítéstől kezdve, mindenen közösen tudunk dolgozni – pénz kell hozzá. Ezt nehéz szerezni és sokszor ehhez kell igazítani a programokat is, hogy mennyi pénzünk van. Ez alkalommal én úgy gondolom, hogy nagyon színvonalas programot sikerült összeraknunk” - mondta Kocsik László Csaba, Kissikátor polgármestere.

A délelőtt folyamán már elkezdődött a Kemencés udvarban a főzőverseny, ahol a nagy meleg miatt kevesebb főzni vágyó jelentkezett, mint korábban. Igazi kihívás volt ebben a melegben a szabad tűz mellett állni és elkészíteni az ételt. Medve Emese majdnem, hogy a kezdetektől jelen van a fesztiválon, hiszen gyökerei is ide kötik.

„A tizennyolcadik alkalommal főzök itt, mindig nagy örömmel jövök ide főzni, hiszen a gyökereim ide vezetnek. Én is kissikátori vagyok és mindig nagyon nagy erővel készülök arra, hogy megmérettessem magam. Nagyon finomakat főzök, ezt mindig a meghívott vendégek tudják elmondani, mert minden elfogy” - nyilatkozta Medve Emese.

A Tolna vármegyei Szekszárdi Muslincák csapatával már hat éve lehet találkozni a gombafesztiválon. Kétféle ételt készítettek, egy borjúragut és egy bikahere pörköltet, gombás szósszal.

„Baráti társaság lévén kerültünk ide, a távolság a barátságot nem befolyásolja. Az ő meghívásukra jövünk minden egyes alkalommal, amikor időnk engedi. Most nagyon jól össze tudtuk hangolni az időnket és így többen el tudtunk jönni” - fogalmazott Laczkó Tibor.

A verseny eredményét kihirdették, a zsűri elnöke Turi Mihály mondott néhány szót az ételekről, majd a kulturális műsorok követték egymást, melyek egészen estig tartottak.