Segítség az időseknek
Város
2021. dec. 1.

Segítség az időseknek

Folyamatos a munka a házi segítségnyújtásnál. A szakemberek arra kérik a hozzátartozókat, hogy főleg a járvány időszakában többször látogassák meg szeretteiket.

Többször beszámoltunk róla korábban, hogy az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény házi segítségnyújtásánál miként látják el az időseket. A koronavírus időszakában is feszített tempóban dolgoznak, hiszen városunkban sokan szorulnak rá a szolgáltatásra.

„A gondozónőink folyamatosan dolgoznak a házi segítségnyújtásban és gyakorlatilag korlátozás nélkül. Az eljárásrendben előírt védőeszközöket használják. Jelenleg 120 gondozotthoz 14 gondozónő jár napi rendszerességgel, illetve a megállapodásba rögzített ütemterv szerint. Nincs korlátozva az, hogy a személyes gondozást lakáson belül elvégezhessük. Ha nincs felső légúti tünete az ellátottunknak, illetve Covid fertőzésre utaló jel, a lakásban történik a gondozásuk” - nyilatkozta Bányai Zsuzsa, az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény igazgatója.

A szolgáltatásba beletartozik többek között a bevásárlás, a gyógyszerek beszerzése és adagolása, a csekkek feladása, valamint a különböző hivatalos ügyek intézése is. A szakemberek szerint a családi kapcsolatok erősítése az egyik legfontosabb lépés a sikeres munka érdekében, hiszen ha a hozzátartozók telefonon, vagy személyesen keresik szeretteiket, meg tudják könnyíteni a gondozók dolgát.

„Heti terv alapján végzik a gondozást a gondozónőink. Mindig tudják a gondozottak, hogy mikor érkezik a kolléga. Vannak olyanok, akik már szellemileg épülnek le, és bizony elmennek otthonról a megbeszélt időben. Ekkor jön a telefonálgatás, hogy miért nem nyit ajtót. Olyan is előfordult, hogy valaki duplán vette be a gyógyszereit. Hívjuk a rendőrséget, a mentőket esetleg a tűzoltókat. Ezt szeretnénk elkerülni a jövőben azzal, hogy mindenki, beleértve a családtagokat is fokozottan figyeljenek idős szeretteikre” - hangsúlyozta Szurdokiné Kiss Katalin, az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény szakmai egységvezetője.

Emellett arra kérnek mindenkit, akinek valamely hozzátartozója a házi segítségnyújtásra szorul, hogy amennyiben az idős otthonba kerül, megbetegszik esetleg elhalálozik, mindenképp értesítsék a szakembereket.