Megrendezték az I. Roma Szavalóversenyt

Tehetséggondozás és költészet. Megrendezték az I. Roma Szavalóversenyt a Sajóvárkonyi Általános Iskolában. A megmérettetésen közel negyven diák vett részt.

Hagyományteremtés és tehetséggondozás. Szülőkkel, pedagógusokkal és diákokkal telt meg a Sajóvárkonyi Általános Iskola egyik osztályterme. Az I. Roma Szavalóversenyre érkeztek. A rendezvényen Obbágy Csaba, az intézmény igazgatója köszöntötte a megjelenteket.

„Köszönöm a felnőtt kollégáknak a felkészítést és egyúttal gratulálok is nektek, hiszen mindenki gazdagodott tudásban és lelki világában is, amikor megtanul egy-egy verset. Azt kérem, hogy érezzétek jól magatokat és ne izguljatok, majd csak kijön valahogy, ha már egyszer dolgoztunk és energiát tettünk bele” - mondta Obbágy Csaba, a Sajóvárkonyi Általános Iskola igazgatója.

A megnyitó után egy rövid zenei blokk következett. A hangszeres és énekes produkciót a vendéglátó intézmény diákjai és pedagógusai közösen adták elő.

A Sajóvárkonyi Általános Iskola egyik elhivatott munkatársa, Berkeszi Dávid indította útjára ezt a rendhagyó versenyt, amelyre kifejezetten roma gyerekek jelentkezését várták. A megmérettetésre nemcsak ózdi iskolákból, hanem Borsodbótáról és Arlóból is érkeztek diákok.

„A tehetséggondozás hívta életre a versenyt. Ez az első alkalom, reméljük, hogy lesz folytatása és minél több gyermeket rá tudunk venni arra, hogy ápolja az anyanyelvét, több verset tanuljon meg és ebben örömét lelje” - nyilatkozta Berkeszi Dávid, főszervező.

A gyerekek három helyszínen, négy korcsoportban mérték össze tudásukat. A repertoár igen sokszínű volt. A zsűri magyar és roma költők műveivel egyaránt találkozott. József Attila, Szabó Lőrinc, vagy Jónás Tamás versei mellett, többek közt Balogh Klaudia és Száváné Szabó Éva költeményei is elhangoztak.

A verseny végén összeült a zsűri. Kategóriánként díjazták az első három helyezettet, akik oklevelet, könyvet és kirakót kaptak. A résztvevő diákok mindegyike oklevéllel és egy puzzle-l térhetett haza. A tervek szerint a szavalóversenyt jövőre is megrendezik.

(forrás)