Delta vírusmutáns
Hírek
2021. nov. 2.

Delta vírusmutáns

A harmadik oltás fontosságára hívják fel a figyelmet a szakemberek városunkban is. Regisztrálni több felületen is lehet. Újabb korlátozások léptek életbe november elsejétől.

Egyre többen betegszenek meg a delta vírusmutáns miatt országunkban is. A legnagyobb veszélyben az oltatlanok vannak, mert náluk sokkal erősebb lehet a betegség lefolyása, mint azoknál, akik megkaptak már legalább két vakcinát. Akik több mint négy hónapja vették fel a másodikat, jelentkezhetnek a harmadik dózisra is. Regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu-n lehetséges. Ezt követően a háziorvosnál vagy az interneten kell időpontot foglalni az eeszt.gov.hu oldalon. Ózdon a 06-48/574-415-ös számot tárcsázva is kaphatunk segítséget. Városunkban is egyre többen igénylik az ismétlő oltást.
 
„Nagyon fontos tudni, hogy az oltás a fertőzéstől nem véd, viszont a betegség lefolyását gyengíti. Aki felveszi az oltást, nem fog kórházba kerülni, lélegeztetőgépre sem. Influenzaszerű tünetekben fog esetleg szenvedni, ha elkapja a vírust” - mondta dr. Sahin Fawaz, kollegális főorvos.

November elsejétől újabb intézkedéseket jelentett be a negyedik hullám megfékezése érdekében Magyarország Kormánya. A cégek és vállalkozások vezetői jogot kaptak arra, hogy előírják a védőoltást a munkavégzés feltételeként. Továbbá a közösségi közlekedésben maszkviselési kötelezettséget vezettek be. Múlt héten újra kinyílt a koronavírus mintavételi pont városunkban is, az Árpád vezér út 27. szám alatt található volt Bükk Étteremben. Itt minden héten keddtől péntekig reggel nyolctól este nyolcig fogadják a pácienseket. A helyiségben a mentőszolgálat egy munkatársa hajtja végre a vizsgálatot azokon, akik időpontot kapnak a szűrésre. Orr- és garatmintát is vesznek az ide érkezőktől, és kapacitástól függően akár egy-két napon belül meg is lehet az eredmény. Három nap alatt nagyjából száz főt vizsgáltak meg. Meg nem erősített információk szerint mintegy ötven személynél mutatott pozitivitást a teszt.

„Mindkettő oltást megkaptam áprilisban. Azért adattam be, hogy az egészségemet védjem. Most itt vagyok a tesztponton. Csütörtökön rosszul lettem, a doktornő mondta, hogy el kell jönnöm ide. Ez a második tesztem” - nyilatkozta Mustos Zsolt.

1867 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak hazánkban az elmúlt 24 órában. Elhunyt 39 többségében idős, krónikus beteg, így számuk 30 920 főre emelkedett. 2839 személyt ápolnak kórházban, közülük 312-en vannak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma átlépte az 5 millió 955 ezret, 5 millió 736 ezeren már a második adagot is megkapták, míg több mint 1 millió 221 ezren már a harmadik dózist is felvették. A kórházakban látogatási tilalmat rendeltek el, és a betegek számának növekedése miatt újabb létesítményeket vonnak be a koronavírusos betegek ellátásába.