Ózd is csatlakozott az Európai Mobilitási Héthez

Az Európai Mobilitási Héthez Ózd városa is csatlakozott. Tegnap délelőtt az Olvasó melletti parkolóban bringás reggelivel indították a napot, ahová négy általános iskola diákjait várták.

Az Európai Mobilitási Hetet szeptember 16. és 22. között rendezik. Ózd városa is vállalta, hogy a fenntartható közlekedés népszerűsítés érdekében, egy hétig tartó programsorozatot szervez. Az ÓMÉK is partnerként fogadja ezt a kezdeményezést, hiszen meg tudnak szólítani különböző korosztályokat ezalatt az egy hét alatt, óvodásokat, iskolásokat és az idősebb korosztályt is. Egy nyereményjátékot is meghirdettek a mobilitási héthez kapcsolódva, melyről Fábián-Dobos Eszter az ÓMÉK művelődési ágazatvezetője beszélt.

„Meghirdettünk a mobilitás hetén egy olyan nyereményjátékot, ahol negyvenötezer lépést kell legalább megtenni a vállalkozó kedvű ózdiaknak, és hogyha elküldik erről a képernyőfotót, vagy a bizonyított, hiteles forrást, akkor egy nyereményjátékon vesznek részt és értékes egészségmegőrző csomagot kaphatnak ajándékba. A mobilitási hét lényege igazából az, hogy próbáljunk egy fenntarthatóbb világot kialakítani magunk körül, amiért mi is tehetünk. Picit mellőzzük a gépjárművek használatát, előtérbe kerül az egészséges testmozgás és étkezés, amivel meg tudjuk óvni hosszútávon a bolygónkat is” - emelte ki Fábián-Dobos Eszter, az ÓMÉK művelődési ágazatvezetője.

A teljesítésről szóló dokumentációt az ozdolvaso@gmail.com e-mail címre várják a szervezők. Délelőtt az Olvasó melletti parkolóban zajlott le a bringás reggeli, a város iskolásaival együttműködve. A program egyik célja, hogy az országos kampány keretében a kerékpárosok valóban jó példát mutassanak. A Sajóvárkonyi Általános Iskola diákjai a nevelők felügyeletével bicajoztak az Olvasóhoz. Voltak, akik saját kerékpárjukkal, de akadtak, akik az iskola által biztosított bicajjal érkeztek meg.

„A gyerekek már nagyon izgatottak voltak, már tegnap is és a múlt héten is kérdezgették. Jelentkeztek volna többen is, szerettek volna többen is jönni, de sajnos kerékpárral nem rendelkezik olyan sok gyerek nálunk. Ennyire volt kapacitásunk, illetve így a kollégámmal hat gyerekkel érkeztünk” - mondta Halmai Csaba, a Sajóvárkonyi Általános Iskola testnevelője.

Bringával érkeztek még az Újváros Téri és az Ózdi Petőfi Sándor Általános Iskolákból is a diákok. Fél tíz felé pedig a Bolyky Tamás Általános Iskola csapata kerekezett be a parkolóba.

„Van nekünk az iskolában egy Bringasuli program, amely a közúti közlekedésre felkészíti a tanulókat, úgyhogy most a tanultakat tudjuk kamatoztatni. Szerencsére balesetmentesen és majdnem hibátlanul, a szabályokat betartva eljutottunk idáig és úgy gondolom, hogy ennek a napnak is a lényege, hogy egy kicsit gyakoroljanak és megszokják azt, hogy milyen a közúton” - nyilatkozta Vanczák Attila, a Bolyky Tamás Általános Iskola testnevelője.

A bringás reggeli nagyon jól sikerült, a gyerekek nagyon várták, hogy egy ilyen rendhagyó helyen fogyasszák el a péksüteményeket. Indulás előtt a tanárok jó tanáccsal látták el a diákokat.

„Azt mondták, hogy nagyon vigyázzunk magunkra, nehogy elessünk, vagy valami történjen velünk. A forgalom is elég nagy volt. Nem gondoltam volna, hogy ilyen nagy forgalom lesz. Amikor ideértünk, akkor már olyan éhes voltam, hogy egyből a kakaós csigára gondoltam” - fogalmazott Éliás Iván, a Bolyky Tamás Általános Iskola tanulója.

Az Olvasó parkolójában az óvodásokat is várták, hiszen az egészséges életmód és a biztonságos közlekedés jegyében több állomáson próbálhatták ki tudásukat.

(forrás)