Az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai is fokozott figyelmet fordítanak az iskolák környékére

Iskolapélda elnevezéssel indított kampányt a rendőrség, melyben felhívja a figyelmet a gyerekeket érintő közlekedési balesetek elkerülésére.

Iskolapélda elnevezéssel indított kampányt a rendőrség annak érdekében, hogy az idei tanévkezdéskor ne történjenek gyermekeket érintő közlekedési balesetek, ugyanis ilyenkor megnő a forgalom az utakon, türelmetlenebbek és figyelmetlenebbek a közlekedésben résztvevők, legyen szó gyalogosról vagy gépkocsivezetőről. Ebben az időszakban a rendőrség fokozott figyelmet fordít az oktatási intézmények környékére.

„Az Ózdi Rendőrkapitányság kollégái jelen vannak az iskolák környékén. Itt a lakosság figyelmét felhívjuk a megnövekedett diákforgalomra, hogy az iskolák közelébe érve a gyalogátkelőhely előtt álljanak meg, jól látható módon engedjék át a gyalogátkelőn közlekedő gyermekeket, illetve figyeljünk az iskolába tartó, vagy az iskolából hazafelé tartó gyermekekre, mert mindenkit hazavárnak” - hangsúlyozta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Az általános iskolások nagy részét még nem engedik haza egyedül. Legtöbbjükért autóval érkeznek. A középiskolások már magabiztosabban vesznek részt a forgalomban.

„Szétnézek az út szélén, hogy nem-e jön kocsi, és egyébként ennyi” - nyilatkozta Katona Zsombor.

Előbb-utóbb mindenkinek meg kell tanulnia a szabályokat, hiszen előfordulhat, hogy a szülők sokáig dolgoznak. Tengely Krisztián elmondása szerint óvatosnak kell lenni, hiszen nagy az autós forgalom.

„Majd az anyukája fogja most neki megtanítani a buszozást, mert ő Miskolcon dolgozik, tehát a mindennapi bejárás nehezen lesz megoldható neki, hogy autóval hozzuk” - mondta Tengely Krisztián.

Sok szülő amíg megteheti, kíséri gyermekét reggel és délután is.

„Mi régebb óta megtanítottuk nekik, hogy hogyan közlekedjen, hogy a zebra előtt is álljon meg kétszer is nézzen szét, úgyhogy ő megtanulta, de soha nem megy egyedül. Úgyhogy mi szabályosan közlekedünk” - tette hozzá Lázár Mária.

A rendőrség statisztikai adatai szerint 2023-ban közel ezernégyszáz tizennégy éven aluli gyerek szenvedett közlekedési balesetet. A legtöbben utasként sérültek meg, száz fiatalt pedig gyalogosan ért közúti szerencsétlenség. Ezerkétszázharminckét eset könnyű sérüléssel végződött, de százötvenkettő súlyos következményekkel járt, nyolc fiatal pedig soha nem térhetett haza.

(forrás)