Kisebb hőveszteség, minőségi szolgáltatás – célegyenesébe ért a hőközpontok szétválasztása

Célegyenesébe ért a hőközpontok szétválasztása. Az Ózdi Távhő Kft. a beruházást saját forrásból finanszírozza. A fejlesztés célja a hatékonyság növelése.

Június végén a városi Fűtőerőmű egyik külső helyiségében még becsomagolva várakoztak a hőközpontok. Ezen a nyáron hármat választottak szét, így nyolc újat szereltek be városszerte. Az Árpád vezér út 31, 35 és 37-es számú lakótömböknél már befejeződött a kivitelezés. Most az Árpád vezér út 25-27-es épületek pincéjében zajlanak a munkálatok, amelyeket kifejezetten a nyári karbantartás idejére ütemeztek, így a szolgáltatás-kiesés nem érinti több ideig a lakókat, mint szükséges. Ezek a berendezések kicsit eltérnek a többitől. Fűtéssel és meleg vízzel is ellátják az épületeket.

„Összesen nyolc hőközpontot választunk szét, hat tisztán fűtési hőközpont, valamint ez a fűtési és meleg vizes hőközpont. Ez a gépészeti szétválasztás, utána pedig jön a villamos műszerész szétválasztás. Ha a nagy javításunk befejeződött, terveink szerint egy sikeres meleg víz szolgáltatás visszaindítás után a következő nagy feladat, hogy szeptember 15-től elméletileg rendelkezésre kell állni a fűtés indítására a távhő törvény szerint.” - mondta Szalmás János az Ózdi Távhő Kft. szolgáltatási üzemvezetője

A hőközpontokat külön az épületekre tervezték, méretezték. Automata töltéssel, zártágulási tartállyal vannak ellátva. Bármilyen hőfokot kérhetnek a lakók. Eddig ha az épületek között eltérő fűtési igény merült fel, kézzel kellett beállítani, ez most változik.

„Külön szabályzót kapnak a hőközpontok. A fogyasztók ezáltal saját igényeiknek megfelelően kérhetik a fűtés beállítását. Ezek a szabályzók alkalmasak arra, hogy felügyeleti rendszerbe legyenek kötve és ezt a hőközpontból tudjuk ellenőrizni.” - nyilatkozta Gáti Sándor az Ózdi Távhő Kft. szolgáltatási üzemvezető-helyettese

Ebben az évben ez már az utolsó hőközpont amit szétválasztanak. Jövőre folytatódik a munka. A fejlesztés célja a hőveszteség csökkentése és a biztonságosabb üzemvitel.

(forrás)