Zöldellnek a gyógynövények a kertészetben.

Általános karbantartás zajlik a Bolyki Gyógynövénykertészetben. A fűnyírás mellett metszenek, gyomlálnak és kicserélik az elhalt, kiöregedett töveket az ÓVI munkatársai.

Gyomlálás, locsolás, metszés. Ezeket az általános művelési feladatokat végzik most az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai a Bolyki Gyógynövénykertészetben. A növények szépen zöldellnek, ugyanis kedvező volt rájuk az időjárás. A bő csapadékot és a napsütést azonban nem csak a gyógynövények, hanem a dudvák is szeretik. A szakemberek a kis létszám ellenére igyekeznek rendben tartani a területet.

„A menta, a boldogasszony tenyere, a levendula, a zsálya. Ezekben hamar megnő a fű.” - mondta Pusomai Beáta az Ózdi Városüzemeltető Intézmény csoportvezetője

Cserepekben várakoznak a cserjék az egyik épület oldalánál. Ezeket az őszi ültetéskor fogják elhelyezni a városban. A homoktövis bokor is tele van terméssel. A füvet a közelmúltban nyírták le. Ezeket és a száraz ágakat komposztként gyűjtik, amelyet később visszaforgatnak az ágyásokba. A lemetszett gyógynövényeket pedig kiszárítják, majd az ÓVI varrodájába szállítják, ahol kis manókba és illatzsákokba kerülnek.

„A gyógynövénykertben jelenleg az általános művelési munkák folynak, tehát a fűnyírás, a padkák kapálása, a gyomlálások, az esetlegesen letört vagy elhalt növényrészek eltávolítása, mivel a növényállomány kezd kicsit öregedni, ezért a pótlást próbáljuk nevelni. Az ősz folyamán több helyen ki kell majd cserélni a növényeket, illetve pótolni azokat a részeket, amik már kipusztultak.” - mondta Léman Béla az Ózdi Városüzemeltető Intézmény erdészeti részlegvezetője

A növények pótlására magról ültettek új töveket, amiket egy kis faházban tartanak, ameddig a helyükre nem kerülnek. Az élethosszuk nagyjából négy-öt év. Ekkor kell fiatalabb töveket tenni a helyükre. A nyírfalevelet formázó ültetvénybe zsálya, izsóp, fodor-és borsmenta is növekszik. A kert története 2017-ben kezdődött. Azóta számos érdeklődő látogatott ki a területre, hogy bővítse ismereteit a természetes gyógyászat területén, itt ugyanis mindenféle bajra megtalálható az orvosság. Előzetes jelentkezés alapján lehet kérni szakmai idegenvezetést is, amely akár iskolai csoportok, akár a természet iránt érdeklődők számára nagyszerű lehetőséget jelent.

(forrás)