Terebélyesre nőttek a növények a Bolyki Gyógynövénykertészetben
Város
2023. aug. 2.

Terebélyesre nőttek a növények a Bolyki Gyógynövénykertészetben

Zöldellnek a növények a Bolyki Gyógynövénykertészetben. Az ÓVI munkatársai palántákat nevelnek, gyógynövényeket szárítanak és folyamatosan irtják a gyomokat.

2021. szeptemberében alakítottak ki új bemutató területet a Bolyki Gyógynövénykertészetben. Az ÓVI munkatársai egy nyírfalevelet formáztak, amelybe többek között zsálya, izsóp, fodor- és borsmenta került. Tavaly a tél eléggé megviselte ezeket a növényeket, többségük azonban szépen beállt. Ottjártunkkor tűzvédelmi sávot alakítottak ki és a tavaszi munkálatokhoz kezdtek hozzá. Idén is hasonló dolgokkal találkoztak a szakemberek, akik a kis létszám ellenére igyekeznek rendben tartani a területet. A nagy esőzések miatt akad feladatuk bőven, a növények és a fű ugyanis jó nagyra nőtt tőle.

„A csapat jó, jó a hozzáállás is. Remekül érezzük magunkat itt a szabad területen. Megcsináljuk a munkákat, a főnökünk is meg van vele elégedve. A nehezítő körülmény az eső. Amikor nagyon esik, akkor nem tudunk kijönni, de amúgy remekül mennek a mindennapjaink” - mondta Pusomai Beáta, az ÓVI munkatársa.

A cserjefélék és a bogyós gyümölcsök is szépen növekednek, termés is sok található rajtuk. A kert története 2017-ben kezdődött. Azóta számos érdeklődő látogatott el a területre, hogy bővítse ismereteit a természetes gyógyászat területén, itt ugyanis mindenféle bajra megtalálható az orvosság. A levágott növényeket, száraz ágakat egyébként egy komposztgödörbe gyűjtik, amelyet később visszaforgatnak az ágyásokba. Most egy kétszer 50 négyzetméteres területet is felhasználtak egy újfajta magkeverék kipróbálására, amelyben olyan virágok kaptak helyet, mint a búzavirág, a körömvirág, a mézöntő fű és a pipacs.

„A különböző gyógynövényeknek az élettartama eléggé meghatározott. Általában 4-5 év és itt már hatodik éve vannak. Ez annyit jelent, hogy elég sok növény kezd tönkremenni. Ezeknek a pótlását mi igyekszünk megoldani saját kereteken belül, tehát vetettünk magokat, azokból kinőttek a kis növények és azokat neveljük itt. Ősszel majd kiültetésre kerülnek. Így tudjuk pótolni és felújítani a kert növényállományának egy részét” - emelte ki Léman Béla, az ÓVI erdészeti részlegvezetője.

A növények ebben egy fa tárolóban kapnak helyet, ahol szépen növekedhetnek. A friss zöldek mellett vannak ládák, amelyben már kiszárított levelek és virágok pihennek. Ezek később a varrodába kerülnek, ahol feldolgozzák őket és különféle tárgyakba töltik. Ilyen például az egyik nagyon kedvelt termékük a manóforma, de illatos zsákokat s készítenek a keverékekből. Az elmúlt években nagy változáson ment keresztül a terület. Előzetes jelentkezés alapján lehet kérni szakmai idegenvezetést is, amely akár iskolai csoportok, akár a természet iránt érdeklődők számára nagyszerű lehetőséget jelent.