A magyar film napja előtt tisztelegtek a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban
Kultúra
2024. máj. 2.

A magyar film napja előtt tisztelegtek a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban

Koncert a magyar filmek slágereiből címmel tartottak programot a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban. Az intézményben a zenén keresztül tisztelegtek a Magyar Film Napja előtt.

Több, örökzöld magyar dal is elhangzott a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark Csarnokában azon a koncerten, melyen közreműködött Dániel Gábor és Dorogi Barbara. A Magyar Film Napja előtt hajtottak főt a szervezők és a vendégek. A koncerten számos közkedvelt dallam elhangzott, a régi kultikus alkotásokból megidézve több ismert, közkedvelt melódiát.

„A Filmtörténeti Élménypark bemutató tereinek egyik emblematikus kiemelkedő része a Magyar Filmtörténeti Ösvény, ami gyakorlatilag a magyar filmtörténet száz évén fut át és adott volt korábbi időszaki kiállítások kapcsán, amit Szeleczki Zita és Karády Katalin életéről és művészetéről szerveztünk. Itt szintén kötöttünk zenei blokkokat azokhoz az eseményekhez. Így adott volt, hogy idén egy ilyen hangsúlyosabb formában a zenén keresztül és a zenével együtt idézzünk meg olyan meghatározó filmslágereket, amelyekről gyakran nem is sejtjük és nem is gondoljuk, hogy egy korábbi filmnek a betétdala volt” - mondta Ádám Eszter, a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark intézményvezetője.

A filmek betétdalainak előadása előtt, Péter Zsolt színháztörténész, korabeli újságokból, színháztörténeti könyvekből kutatott érdekességeket osztott meg a közönséggel.

„Az én kedvenc területem ez a két világháború közötti időszak és elég jól ismerem ezeket a dalokat, amelyek majd elhangzanak ma este. Mint ismertem is és tudtam, hogy a Gábornak és a Barbarának mi áll jól és ezekhez találtam érdekességeket, korabeli újságokban és egyéb színháztörténeti könyvekben és ezeket próbálom majd megosztani a közönséggel” - nyilatkozta Péter Zsolt, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet színháztörténésze.

Az esten közel húsz filmslágert adtak elő a tehetséges énekesek, akiknek a közönség vastapssal hálálta meg fellépésüket.