Április beköszöntével egyre változékonyabb időjárásra számíthatunk
Hírek
2024. ápr. 2.

Április beköszöntével egyre változékonyabb időjárásra számíthatunk

A hónapban szeszélyes időjárásra lehet számítani. A húsvéti hosszú hétvégén napsütéses, húsz fok feletti időjárás volt, ma viszont esőre ébredtünk.

A szaharai homok a napokban érkezett hazánk fölé, szétszóródva a légkörben, szabad szemmel is tapasztalható volt. Az autókon és a lakások ablakán lerakódott a por. A légkör szennyezettségét leszámítva hétvégén meleg tavaszi időjárást tapasztalhattak a kirándulók és locsolók.

„Nagyon nem örültünk neki, de volt már ettől rosszabb is különben. Inkább Pesten a gyerekeknél volt, előző nap lemosta az autót, aztán jól beterítette, de észre lehetett venni, hiszen meleg volt, huszonhat fok. Így nem kellemes, hogy két nappal ezelőtt még reggel mínusz négy fok volt” - mondta Érsek Gyula.

Ma reggel azonban esős időre ébredtek a város lakói. Számottevően csökkent a hőmérséklet, több mint tizenkét fokkal lett hidegebb tegnaphoz képest. A szakemberek szerint a csapadék fokozatosan kimossa majd a légkörből a megragadt por mennyiséget. A szeszélyes tavaszi időjárás megterhelő a szervezet számára, a vasárnapi óraátállítás is hatással lehet közérzetünkre.

„Végeredményben áprilisban vagyunk, az április az mindig ilyen bolond hónap volt és bolond volt az időjárás is. Húsvét előtt jöttek a böjti szelek, sőt még bárány mosó hó is volt, hóförgeteg napsütésben. Én falusi vagyok, úgyhogy ez nekünk nem téma” - nyilatkozta Balázs Zoltánné.

A lehűlés egészen a hét közepéig húzódik el, utána fokozatos melegedésre lehet számítani a meteorológusok szerint.

„Összességében a következő napokban fokokozatosan melegszik majd az idő, a hét közepétől kezdődően egyre inkább húsz fok közelében alakulhatnak a csúcsértékek. Hétvégén azonban további lendületet vesz a felmelegedés. Jelenlegi számításaink szerint alapvetően napos, csapadékmentes időre készülhetünk Ózd környékén. Huszonöt és huszonhét fok körüli csúcshőmérsékletre lehet számítani, de a déli vármegyékben, a déli határ közelében harminc fok közeli csúcsértékek is előfordulhatnak a hétvége során” - emelte ki Mesterházy András, meteorológus.

Április hátralevő részében többször számíthatunk csapadékra, illetve kisebb záporokra és zivatarokra, ahogyan az tavasszal megszokott. A hónapban az átlag hőmérséklet várhatóan tizenöt és húsz fok körül alakul majd.