Fordulat – eltűntek a vevők az ingatlanpiacról
Hírek
2023. szept. 27.

Fordulat – eltűntek a vevők az ingatlanpiacról

Növekvő kínálattal és megcsappant kereslettel találkozhatunk most az ingatlanok adásvétele során. Az eladóknak sok esetben kompromisszumot kell kötniük.

Az elmúlt időszakban nagy változáson esett át a lakáspiac városunkban is. A hitelezés terén nagymértékű visszaesés volt tapasztalható, hiszen év elején nagyon magasak voltak a kamatok. Ez most már konszolidálódni látszik, a bankok is igyekeztek alkalmazkodni a kialakult helyzethez, és megfizethetőbb konstrukciókkal álltak elő.

„A másik dolog viszont, ami most ősszel kifejezetten a piac élénküléséhez vezethet az, hogy ki fogják vezetni a városi CSOK-ot. Ez pedig azt jelenti, hogy december 31-ig igénybe lehet venni ugyanezekkel a feltételekkel. És bár mondták, ígéret van rá, hogy lesz másik, csak még azt nem tudjuk, hogy mi, illetve milyen feltételek lesznek. Ezért az a biztos, hogy aki venni akar városban lakást, és CSOK-ot szeretne igénybe venni, illetve a hozzá tartozó hitelt, akkor azt bizony meg kell tennie ősszel, december 31-ig be kell nyújtania az igényt” - mondta Kocsis György, az Otthon Centrum franchise partnere.

Megnőtt viszont az értékesítési idő, ugyanakkor az elmúlt évekhez hasonlóan még mindig a panellakás a legkelendőbb. Igaz, itt is már nagyjából száz napos átfutási idővel kell számolni az adásvételnél, ám családi ház esetében ez akár százötven-száznyolcvan nap is lehet. Csipkés Róbert öt hónap alatt tudta eladni lakását a belvárosban. Tapasztalata szerint az is kulcsfontosságú, hogy hol található a háztömbön belül a kínált ingatlan.

„Nem az ár volt, ami a lényeges volt, hanem az elhelyezkedés. Nagyon jó helyen volt az ingatlan, viszont egy középső emeleten. Tehát azt mondom, hogy ez egy ötödik emeleti lakás volt, és ez osztotta meg a vásárlókat, hogy költözzenek vagy ne költözzenek” - nyilatkozta Csipkés Róbert.

Ózdon a társasházi lakások kapcsán még mindig az Újváros tér és környéke a legnépszerűbb, családi házak esetén pedig a központi elhelyezkedés, és a biztonság szempontjából frekventált területek a leginkább keresettek. Vincze Györgyné egy hónapja kezdte árulni ingatlanát, ezalatt az idő alatt csupán egy érdeklődő volt, aki meg is tekintette azt, a legtöbben telefonon kértek információkat.

„Gondoljuk és várjuk, hogy fellendül a családi házak kereslete. Amit mi árulunk, az lényegében egy új építésű ház, műanyag ablakokkal, redőnyökkel és garázzsal felszerelt. Tehát ha azt nézzük, hogy egy panellakást árulnak x összegért, akkor egy családi házba, ha beleszámítjuk a garázst is, a kertet is, meg azt, hogy magánterület, magánporta, nem zavar senki semmit, tehát az már jobban megéri, és feldobja az értékét a családi házaknak” - emelte ki Vincze Györgyné.

A térségben pedig azok a települések népszerűek, ahol a falusi CSOK-ot igénybe véve viszonylag kis önrésszel juthatnak ingatlanhoz az emberek. A támogatás ugyanis nemcsak a vásárláshoz, hanem a felújításhoz is komoly segítséget jelenthet.