Kibővült a felnőttképzés kínálata az Ózdi SZC Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskolában

Új szakmákat sajátíthatnak el a tanulni vágyók az Ózdi SZC Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskolában. Az ingyenes felnőttképzéshez érettségi bizonyítvány szükséges.

Jelenleg is folyamatosan zajlanak a képzések az Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskolában. Az idei évben a felnőttképzés kínálata jelentősen kibővült, ez nagy lehetőség azoknak, akik egy új szakmát szeretnének tanulni.

„Az Ózdi Szakképzési Centrum nemcsak az általános iskolás tanulókat, hanem azokat a felnőtteket is várja, akik a meglévő szakmájuk mellé szeretnének egy újabbat szerezni, vagy még nem rendelkeznek olyan képesítéssel, amivel el tudnak helyezkedni. Mind az öt iskolánk, így Ózdon a Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskola is várja azokat, akik rugalmas tanulási időben szeretnének ingyenesen egy új szakmát szerezni” - mondta Tuza Ottó, az Ózdi Szakképzési Centrum főigazgatója.

Lehetőség van a hegesztő, illetve a kétéves villanyszerelő képzésre. Beindította az iskola az intenzív cukrászképzést. A résztvevők az ágazati alapoktatással kezdik meg az évet, ahol a turisztika, a vendéglátás ágazat valamennyi területéről tanulhatnak. Így nemcsak cukrászati, hanem felszolgálási, turisztikai és főzési alapismeretekre is szert tesznek.

„Ami újdonság ebben az évben, hogy elindítottuk technikumban a kétéves fodrászképzést, szintén esti munkarendben, valamint a Kormányhivatal által támogatott intenzív, az álláskeresők részére hirdetett képzések közül, az úgynevezett élelmiszer eladó 80 órás szakképesítés megszerzésére irányuló mellett, alapszakmákat is fogunk biztosítani. Itt a tartósan álláskeresők részére október elején elindul az egyéves szakács, illetve az egyéves villanyszerelő képzés. Ez azért intenzívebb, mert heti három helyett heti négy nap lesz igénybe véve, és ők a 2025. október-novemberi vizsgaidőszakra lesznek bejelentve szakmai vizsgára. Részükre, mivel ez támogatott képzés, összeget is fognak folyósítani” - nyilatkozta dr. Alabán Péter, az Ózdi SZC Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskola igazgatója.

Tizenhárom szakács tanuló tevékenykedik az iskola mintakonyhájában. Kovács Istvánné Upponyban dolgozik, akinek munkájához nélkülözhetetlen a szakmai bizonyítvány.

„A szakácsképzésre azért jelentkeztem, mert fontos, hogy új területeket is megismerjek, a szakmámhoz is szorosan fog kapcsolódni, hogy nekem szakmám legyen. A közösség nagyon jó, a lányokkal nagyon összeszoktunk, az oktatókat nagyon szeretjük, nagy tudásúak, és nagyon sok mindent megteremtenek a számunkra. Volt már itt olyan vendég, aki mint mesterséf, ő Bocuse d'or-os séfként dolgozik, nagyon örültünk annak a lehetőségnek is, abból is nagyon sokat tanultunk. Itt a lehetőségek ahhoz, hogy fejlődjünk megvannak, megteremtik az oktatók, és a csapat is nagyon jó” - tette hozzá Kovács Istvánné.

Az Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskolában tervezik még más szakképesítések indítását is, szintén álláskeresők részére. Amennyiben kifutnak a keresztféléves képzések jövő év januárban, helyükre újabb másfél éves intenzív képzést kínál az intézmény valamennyi érdeklődő felnőttnek Ózdon és környékén.

(forrás)