Harmadfokú hőségriasztás lépett életbe hétfőig az ország egész területén
Hírek
2023. aug. 25.

Harmadfokú hőségriasztás lépett életbe hétfőig az ország egész területén

Hétfő éjfélig harmadfokú hőségriasztás lépett életbe az egész ország területén. Az önkormányzat mindenkit az ivókutak használatára buzdít.

Párakapu biztosítja a járókelők hűtését a Szolgáltató ház előtt. Ma délelőtt is sokan átsétáltak alatta. Ezen a nyáron már nem először rendelt el az országos tisztifőorvos hőségriasztást a rendkívül meleg időjárás miatt. Azonban most a legmagasabb fokozat lépett érvénybe. Ilyenkor a nagyáruházak klimatizált aulája szabadon igénybe vehető. Városunk önkormányzata most is megtette a szükséges intézkedéseket a lakosság védelme érdekében.

„2023-ban ez már a negyedik hőségriasztás, harmadfokúvá vált. 28-án, 24 óráig tart ez a hőségriasztás. Ebben a nagy melegben is igyekszünk a városlakók életét megkönnyíteni működő párakapuval, a városi strandot egy órával hosszabban vehetik igénybe, valamint kiépítésre kerültek a városban új ivókutak, amelyek használatára buzdítom a városlakókat, illetve több mint száz közkifolyó is elérhető, ahol szintén van lehetőség ivóvíz vételezésére” - mondta Szaniszló Károly, közbiztonsági referens.

Árnyékban ülő fiatalok, hűsölő emberek az egész városban. Aki csak teheti a fák alatt pihen. Az önkormányzat fenntarthatósági és ökológia szempontból is mindenkit arra biztat, hogy minél többen vegyék igénybe a város különböző területein elhelyezett ivókutakat. A Városház tér mellett számos forgalmas helyszínen is találkozhatunk ezekkel. Az autóbuszállomás környékén, a Gyújtón, a Marosi István Városi Sportcsarnok melletti parkban, valamint az új Piaccsarnoknál és az Újváros téren is kiépítettek egyet.

Ezzel is igyekszik a városvezetés a pet palackos vizek osztásának visszaszorítására, melyek rendkívüli módon szennyezik környezetünket. Ilyenkor fokozottan kell figyelni a saját és mások egészségére, testi épségére, hiszen sokkal fáradékonyabbakká, tompábbakká válunk. A város lakói is különféle módon védekeznek.

„Nagyon-nagyon megvisel ez a forróság és úgy védekezem, hogy van egy törlőruhám, ezt bevizezem, és akkor úgy indulok el bárhova, hogy ez a kezemben van és ha úgy érzem, akkor megtörlöm a homlokom, és akkor ez tökéletes. Otthon pedig egy alapos szellőztetés, és utána pedig teljesen hűvös lesz a lakás, lehúzom a redőnyt és így átvészelem. Nem bírom a klímát és az ilyesmiket. Így elviselem” - emelte ki Veres Gyuláné.

Ma délelőtt is sokan választották a városi strandot kikapcsolódásuk helyszínéül, ez pedig ebben a forróságban nem meglepő. A létesítmény hétfőn éjfélig egy órával tovább tart nyitva a látogatók előtt. A vendégek este fél nyolcig tartózkodhatnak a medencékben, az esti úszás nyolckor kezdődik.