Kilépett a medréből a Sajó, házakat is elárasztott
Hírek
2023. aug. 7.

Kilépett a medréből a Sajó, házakat is elárasztott

Utakat zártak le, házakból szivattyúzták a vizet és zsákoltak a Sajó miatt a környéken. A hétvégi heves esőzés miatt a folyó vízszintje jelentősen megnőtt, a medréből is kilépett.

Az elmúlt heti folyamatos esőzésnek köszönhetően térségünk több településén is kiöntött a Sajó. Sajónémeti külterületeit is elöntötte a víz, de több helyről is kértek segítséget az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságtól.

„Az elmúlt hétvége kifejezetten mozgalmasra sikerült a Katasztrófavédelem szempontjából. Az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beavatkozó erői közel harminc káresetet számoltak fel. Ezek között egy-kettő volt tűzeset, de a nagyobb hangsúlyt a vihar okozta károk jelentették. Ezek túlnyomó többségében lehasadt faágakat, kidőlt fákat, illetve elárasztott pincéket jelentett, ahol a kollégáim kézi erővel, benzinmotoros láncfűrésszel vagy úgynevezett zagyszivattyúval, átemelő szivattyúval avatkoztak be” - emelte ki Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

A vihar túlnyomó többségében Putnokot, illetve Csernelyt érintette, illetve ami jellemző volt főleg Putnok területére, hogy a nagy mennyiségű esővizet nem volt képes elvezetni a csapadékelvezetési rendszer, a víz kilépett a patakokok, kisebb vízfolyások medréből, így családi házak pincéit árasztották el. Ezeken a helyeken több esetben is be kellett avatkozniuk a Katasztrófavédelemnek. A közeli Sajóvelezdet mindkét irányból lezárták a Sajó áradása miatt. Csak Királd felől közelíthető meg a település. Putnok felé és a Hosszúrévi-híd felé is járhatatlan az út az átfolyások miatt. A focipálya is látott már szebb időket. A lehetetlen helyzetre a falu, sajnos minden hosszabb ideig tartó esőzésnél fel van készülve, de az most váratlanul ért mindenkit, mert augusztusban nem volt példa még árvízre.

„Most ugye kaptuk a jelzést, hogy áradás várható, sajnos az időjárást senki nem tudja befolyásolni, de mi már pénteken elkezdtük a homokzsákokat tölteni és előkészülni. Ezért azt kell hogy mondjam, nem ért váratlanul. Csak amivel most szembesülünk, ez viszont már váratlan helyzet, mert nem gondoltuk, hogy ekkora lesz a víz magassága. Érdekes módon sokan mondják, hogy közelíti a 2010-es árvizet. Tény és való, hogy a Sajópüspöki vízmérce magassága nem mutat annyit, mint 2010-ben, de a víz most is nagyon-nagyon árad, és talán azért, mert a Sajó medre már nem tudja elvezetni a vizet. Tehát feltöltődött már, nagyon régóta senki nem fordít már rá gondot, és a víz az ugye utat talál magának” - mondta Pál Katalin, Sajóvelezd polgármestere.

A Széchenyi utca 10. szám alatt lakik Váradi Józsefné Rózsika néni, akinek a házába is betört a Sajó. Tönkretette a berendezést, a bútorokat és mindent. Azt mondja, szerencsére az ágyig nem ér fel a víz hiszen, ha úgy lenne, akkor nem is tudnának hol aludni a fiával. Látszik, hogy a leterített linóleumot a talajtól körülbelül fél méterre lebegteti a sáros víz.

„Én már 82 éves vagyok, és nagyon rá volnék szorulva a segítségre, hogy ekkora kár van. Ha segítenének, vagy valamit ha házhoz hoznának. Már harmadszor vagyok így vele, 2010-ben is olyan nagy víz volt, mindenem tönkrement. Most megint ugyanúgy leszek. Minden tönkre megy. Sokat voltam műtve, van egy fiam, neki már kétszer volt infarktusa. Nagyon rá vagyunk szorulva, hogy segítsenek” - nyilatkozta Váradi Józsefné.

A helyiek bíznak abban, hogy az időjárásnak köszönhetően egy hét múlva talán visszahúzódik a víz. A heves esőzések nyomán más szakaszokon is előfordulhatnak kisebb-nagyobb vízátfolyások, ezért arra kérik a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek.