Megalakult a társulás

Alakuló ülést tartott Ózd Kistérség Többcélú Társulása Társulási Tanácsa. Az elnök továbbra is Janiczak Dávid, az alelnök pedig Gulyás János, Borsodbóta polgármestere lesz.

A Városháza nagy tanácstermében gyűlt össze Ózd Kistérség Többcélú Társulása Társulási Tanácsa. A június 9-i választás után több változás történt a környező településeken. Az új tanácstagok ma tartották meg első, alakuló ülésüket. Az első napirendi pont az elnök megválasztása volt. A pozíciót továbbra is Janiczak Dávid tölti be, akit egyhangú igennel szavaztak meg a tagok. Ezt követően az alelnök megválasztása következett. A pozíciót betöltő személyre az elnök tesz javaslatot. Gulyás János 1986-tól Borsodbóta polgármestereként dolgozik, és a társulás ülésein is rendre részt vesz, jó kapcsolatot ápol a többi településsel, így mindenki támogatta a döntést.

„Mindenkivel jó barátságban vagyok. Szakmai ismeretekben keressük egymást. Próbálom én is segíteni őket és ők is átadják az információkat. Alelnökként mindenképpen azon leszek, hogy segítsem az elnök munkáját és segítsem azt, hogy ez a kistérségi társulás egy baráti csapatként, egy kis családként működjön annak érdekében, hogy a járásban lévő önkormányzatok és települések érdekeit szolgáljuk” - hangsúlyozta Gulyás János, az Ózd Kistérség Többcélú Társulása Társulási Tanácsának alelnöke.

A tanács döntött a Pénzügyi Bizottság létszámáról és tagjairól is.

„Változás az előbbiekhez képest, hogy két bizottság helyett egy, a Pénzügyi Bizottság fogja ellátni a munkáját hét fővel. Itt is megtörténtek a javaslatok a polgármesterek személyére és változás továbbá az, hogy a társulási megállapodásunkat is módosítani kell, hiszen több, korábban a társulás által ellátott feladatot az állam magához vont, így például a védőnői feladatellátás és az ügyelet, úgyhogy ezeken is módosításokat kellett eszközölnünk. A jövőben így fogunk tovább menni” - mondta Janiczak Dávid, az Ózd Kistérség Többcélú Társulása Társulási Tanácsának elnöke.

Változtattak továbbá az új tagok adatain, felvezették az új alelnököt és a bizottsági tagokat is. A választások után két településen változott a polgármester, Borsodnádasdon és Domaházán, így az ő neveiket is átvezették. Az ülés végén dr. Almási Csaba, Ózd város jegyzője a helyi iparűzési adó esetleges változásáról is szót ejtett. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a napokban jelentette be, hogy jövő év januárjától elindulhat a Versenyképes Járások Program, azaz minden járás garantált éves fejlesztési forráshoz jut. A program lényege, hogy az iparűzési adó 2025. évi többlete kerülne be a területfejlesztési alapba, és válna „visszapályázhatóvá” a járások által.

„A járások vonatkozásában a tervezet azt tartalmazza, hogy minden járás kap 250 millió forint fejlesztési pénzt. Ezt úgy hívja ez a program, hogy Járási Fejlesztési Program. Tehát Ózd járás, azonos az ózdi kistérséggel, az azt jelenti, hogy 250 millió forintot kap a tervezet szerint” - tette hozzá dr. Almási Csaba, jegyző.

Ez az összeg egyenlően elosztva a települések között 15 millió forintot jelent. Amennyiben a tervezet életbe lép, Járási Fejlesztési Tanácsot kell létrehozniuk. Mivel ez még csak egy tervezet, így a jövőre nézve tárgyaltak a lehetőségeikről. A társulás úgy tervezi, ebben a ciklusban több egyeztetést tartanak majd, hogy a közös munka gördülékenyebben, mindenki javát szolgálva működjön.

(forrás)