Megemelkednek a közlekedési bírságok összegei augusztustól

Duplájára emelkednek a közlekedési bírságok összegei augusztustól. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet tartalmazza a szabálysértés esetén kiszabható összegeket.

Emelkednek a közlekedési szabálysértés bírságtételei. Augusztus elsejétől vezetik be az új összegeket. A helyszíni bírságok, illetve a kiszabható pénzbüntetések mértéke is változott. Ha például lejárt műszakival közlekedünk, az sem mindegy mennyi ideje érvénytelen a dokumentum. A fél évnél nem hosszabb ideje érvényét vesztett papír esetén a bírság közel hatvanezer forint is lehet. Míg az egy évnél régebben elévült műszaki okmányért akár százezer forintnyi összeget is elkérhetnek.

„A 63/12-es kormányrendeletben meghatározott bírságösszegek augusztus elsejétől duplájára emelkednek. Ez a szabadon kiszabható bírságösszegekre nem vonatkozik, csak a fixen meghatározott egyes szabálysértésekre vonatkozó helyszíni bírság és szabálysértési bírság összegére vonatkozik ez az emelkedés. Innentől kezdve, példaként, hogy ha valaki elsőbbséggel kapcsolatos jogszabályt sért, például egy elsőbbségadásra vonatkozó jelzőtáblának nem tesz eleget, valakinek az elsőbbségi jogát sérti, akkor az eddigi 32.500 forintos helyszíni bírság helyett 65.000 forint helyszíni bírság kerül kiszabásra” - emelte ki Rajhóczki Péter, az Ózdi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője.

Akit mobiltelefonozáson kapnak vezetés közben, az 26 000-től 52 000 ezer forintig terjedő bírságra is számíthat.

„Nem tudok vele mit csinálni. Akármit is mondok, úgysem fog változni. Én nem örülök neki, de oda kell figyelni és nem kell gyorsan hajtani” - mondta Kocsis Balázs.

„Nyilvánvalóan van valamennyi visszatartó ereje, ez természetes. De amikor ki kell fizetni, akkor nem örülünk neki. Épp most fizettünk ki 58 ezer forintot gyorshajtásért” - nyilatkozta Faragó Tamás.

A bírságok összegével kapcsolatos rendelet pontos leírása a Magyar Közlönyben olvasható. Augusztus 1-jétől jóval mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni, ha nem közlekedünk elég körültekintően az utakon.

(forrás)