El fogják vinni – a BMH áprilistól indítja házhoz menő zöldhulladék gyűjtését
Hírek
2023. márc. 21.

El fogják vinni – a BMH áprilistól indítja házhoz menő zöldhulladék gyűjtését

Áprilisban indítja házhoz menő zöldhulladék gyűjtését a BMH. A gyűjtőedényzetbe kizárólag falevél, ágnyesedék, levágott fű vagy gyom kerülhet.

Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény telephelyén sorakoztak a zöld kukák még 2020-ban. Ekkor igényelhették ezeket a szemeteseket a családi házas övezetben élők. Idén áprilistól újra útjára indítja a BMH házhoz menő zöldhulladék gyűjtési akcióját. Kizárólag a kiosztott 240 literes gyűjtőedényből szállítják el a hulladékot.

„Kérjük, figyeljenek oda arra, hogy a zöldhulladék gyűjtő edénybe kizárólag zöldhulladék kerüljön, különben az nem kerül elszállításra az edényzetből. A megtelt tárolókat a gyűjtési időpontoknak megfelelően reggel 6 óráig helyezzék ki az ingatlan elé. Amennyiben az edényzet űrméretét meghaladó zöldhulladék keletkezik a háztartásban, abban az esetben a keletkezett zöldhulladék hulladékudvarainkban negyedévente 250 kilogrammig ingyenesen leadhatják” - mondta Prokai-Lázár Dorina, a BMH Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője.

Közterületet nem szennyező módon kihelyezhetőek a nagyobb faágak, legfeljebb két centiméteres átmérőig, egy méter hosszúságúra feldarabolva. Fontos, hogy az ágakat kötegelve kell kirakni. A családi házas területeken az önkormányzat jelenleg is biztosítja a kerti hulladék környezetbarát elhelyezésének lehetőségét, a zöldhulladék házhoz menő szelektív gyűjtése révén.

A közszolgáltató kéthetente szállítja el a zöldhulladék gyűjtő edényekben elhelyezett ágakat és nyesedékeket. További lehetőség a lakosság számára például a komposztálás. A környezet illetve a levegő védelméről rendelkező szabályok értelmében 2021. január 1-től az egész ország területén tilos az avar és kerti hulladék égetése.

A háztartási vagy egyéb nem odavaló szemetet nem viszik el a dolgozók. A további részletekről, illetve hogy mikor melyik utcából szállítják el a zöldhulladékot, a weboldalukon a 2023-as naptárban található. Itt a szolgáltatási terület fülre kattintva, Ózdot kiválasztva jelenik meg az aktuális dokumentum.