Környezettudatosság – nemzetközi mozgalom a műanyag hulladék csökkentésére
Hírek
2024. júl. 16.

Környezettudatosság – nemzetközi mozgalom a műanyag hulladék csökkentésére

Javában dübörög a ’Műanyagmentes július’ mozgalom. A nemzetközi kihívás célja, hogy felhívja a figyelmet a műanyagszennyezés problémájára.

A ’Műanyagmentes július’ egy globális mozgalom, mely 2011-ben indult. A Nyugat-Ausztráliai Hulladék- és Erőforrás Menedzsment csoport egyik munkatársának a fejéből pattant ki az ötlet. A kezdeményezés fő célja, hogy felhívja a figyelmet a műanyagszennyezés problémájára. Az évente termelt plasztik mennyiség meghaladja a háromszáz millió tonnát.

„Környezetvédelmi szempontból az egyszer használatos műanyagok jelentős részét nem hasznosítják újra és ezek nagy része bekerül a környezetbe. Hosszú távon ez nagyon szennyező hatással van a talajra, a vizekre. Az élővilág szempontjából a tengerekben és óceánokban felhalmozódó műanyag hulladék súlyosan veszélyezteti az állatokat és a növényeket. Lenyelhetik azokat az állatok, mérgezőek lehetnek mind az állatok, mind a növények számára” - mondta Pazonyi Réka, a Zöld Völgy Nonprofit Kft. reklám és kommunikációs menedzsere.

Vizeinkbe közel nyolcmillió tonna szemét kerül éves szinten. A környezetszennyezés mellett az egyszer használatos műanyagok egészségkárosító hatásúak. A mikroplasztik részek bekerülnek a táplálékláncba, ami többek közt hormonális zavarokat és daganatos megbetegedést okozhat. Tanulmányok szerint átlagosan egy év alatt közel egy bankkártyányi műanyagot fogyasztunk el. A mai modern világ egyik nagy problémája a túlvásárlás. Gyakran olyan termékek is a kosárba kerülnek, amire abszolút nincs szükségünk.

„Babapiszoár, banánszeletelő, Batman-es müzlis tál - csak hogy párat említsek a felesleges áruk fórumában, az általunk is a humusz.hu-n felsorolt tárgyakból. Ezeket sokszor megvesszük mert a gyerek szeretné, hogy megvegyük és később csak porosodik és a fiók mélyére kerül. Nagyon jó lenne, hogy ha mind egyéni szinten, megpróbálnánk tenni a fölösleges túlfogyasztás ellen, mind a jogszabályalkotók, illetve a vállalati szféra is a saját lépéseit megtenné annak érdekében, hogy ne vegyük körbe magunkat ennyi műanyag termékkel” - hangsúlyozta Szabó György, a Humusz Szövetség nulla hulladék programvezetője.

Ha először csatlakozunk a kihíváshoz, „kezdőként” a vásárlás az, ami során a legtöbbet tehetünk. Kerüljük az agyoncsomagolt termékeket, mondjunk nemet a nejlon szatyrokra. Használjunk papír vagy vászon táskát, amiből csak lehet, válasszunk üveges kiszerelést.

„Hallottam már erről az eseményről és nagyon örülök neki. Őszintén bízom benne, hogy idővel ez már nem csak egy időszakos esemény lesz így a világban. Igyekszem én is tenni annak érdekében, hogy kicsit segítsek az ökoszisztémánkon. Vászonszatyrokat, papírszatyrokat használok, amikor csak tehetem. Üvegeket is olyanokat vásárolok, amiket nagyjából vissza lehet váltani” - nyilatkozta Nyírő Gergő.

Ha már beépültek az alapok a napi rutinba, akkor érdemes tovább menni. A következő lépések már több tudatosságot és önfegyelmet igényelnek. Mondjunk nemet a szívószálra, ellenőrizzük a kozmetikumainkat és válasszunk mikroműanyag mentes verziót. Használjunk üveg ételtárolókat, takarítsunk természetes tisztítószerekkel. A keletkezett hulladékot mindenképpen gyűjtsük szelektíven.