A Bábolnai Gazdanapokra készül a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület
Kultúra
2022. aug. 26.

A Bábolnai Gazdanapokra készül a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület

A Bábolnai Gazdanapokra készül a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület.

Megalakulásuk óta nagyon sok felkérésnek tesznek eleget. Lovas nemzet vagyunk, így nem meglepő, hogy fontos a régmúlt hagyományainak ápolása és őrzése. Jelenleg is gyakorolnak az egyesület tagjai, hiszen a Füleki Várjátékokra és a Bábolnai Gazdanapokra is meghívást kaptak.

Ma a lovas hagyományőrzés a reneszánszát éli. Legutóbb a Budai Várban mutatta meg magát a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület. De most sem pihenhetnek, hiszen folyamatosak a felkérések. Nehéz és megterhelő feladat a tagoknak, de mindig nagy megtiszteltetésnek veszik, ha hívják őket. Összehangoltan kell egyeztetni a sportot a családdal a magánélettel és a munkával.

„Egyszerűen őrültnek kell lenni. Azon kívül egy nagy szerevezést igényel, hogy a magánéletben, a munkahelyen és a családban is mindenhol helyt álljon az ember és a szabadidő rovására ezzel is tudjon foglalkozni az ember. Ez már életformává vált és nemcsak nekünk, hanem az egész csapatnak. Itt mindenki a saját lovát trenírozza és ezáltal van inspiráció is.” - nyilatkozott Varga Gábor, a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület elnöke

Szeptember harmadikán a Füleki Várjátékokon vesz részt a csapat, de az éves naptárukban sok program szerepel még. A Bábolnai Gazdanapokra készülnek, ahol egy múltbéli időutazásra viszik el a nézőket.

„Egy élőképet fogunk előadni, ami abból fog állni, hogy a legények mulatoznak egy csárdában és megjön a toborzótiszt beverbuválja a legényeket, besorozzák katonának. Elviszik őket a kiképzésre a háborúba, de közben megy a lovakkal a vívás és a karusszel a kiképzés része. Közben a faluban ott maradt lányokat és asszonyokat megtámadja az osztrák benyomuló csapat. A magyar tüzérség ezt észleli. Rájuk lőnek az ágyúval, egy rövid csatajelenettel és egy lányrablással fog véget érni.” - mondta Barta László őrnagy

Ezt a produkciót három nap alatt ötször adják elő a lovasok. A közeljövőben egy saját rendezésű program sorozatra is készülnek Szilvásváradon. Rendhagyó történelem órát tartanak. Az eseményre közel négyszáz diákot várnak. A pákozdi csata évfordulóján is részt vesznek majd, amely Magyarország legnagyobb hagyományőrző rendezvénye lesz, de a Nemzeti Vágtán is képviselik városunkat.