Megnövekedhet a pollenkoncentráció a levegőben
Egészség
2022. máj. 13.

Megnövekedhet a pollenkoncentráció a levegőben

Növekszik a pollenkoncentráció jelenléte a levegőben. Hazánkban az egyik leggyakoribb allergiát okozó növény a parlagfű.

A szezonális allergiás tünetek megjelenését különböző növények virágpora vagy éppen a pollenek belélegzése okozhatja. Az idei szezonban az átlagosnál súlyosabb tüneteket is tapasztalhatnak a betegek. Ez valószínűleg az enyhe tél és a szárazabb tavaszi időjárásnak köszönhető. A probléma jelenléte mindenkinél máshogyan nyilvánulhat meg.

„Igen, allergiás vagyok. Használok spray-t is rá. Szoktam fulladni. Az orrom folyik, a szemem könnyezik. Nekem ezek a tüneteim vannak.” - mondta Zimmermann Zsuzsa.

„Önismerettel kell rendelkezni ahhoz, hogy mindezt megelőzzük. Kint kell tartózkodni sokat a természetben. A friss levegő, a harmat, a hideg és a napsugár gyógyító hatására is szüksége van szervezetünknek.” - nyiltkozta Spielmanné Ibolya.

A pázsitfűfélék koncentrációja jelenleg közepes. A pollentérkép jelentése alapján térségünkben a juhar és a platán koncentrációja emelkedik ki az átlagos tartományból. A hatékony terápia kialakítása és a gyógyszerek rendszeres szedése mellett életmódbeli változásokkal is javítható a betegek élete. A gyakori hajmosás, ruha- és ágyneműcsere, pollenszűrős szúnyoghálón keresztüli szellőztetés segíthet a tünetek enyhítésében.

„Kétféle módon tudjuk kezelni. Az egyik a tüneti terápia, ami gyógyszeres kezelésből áll. A különböző tablettákat és kenőcsöket értjük ez alatt. Illetve a különböző orrcseppekkel is enyhíthetjük. A másik pedig elsősorban a megelőzés. Mivel ezek megtapadnak a hajban, ezért javasoljuk a gyakori hajmosást, esetleg tartózkodjunk kevesebbet a szabadban.” - emelte ki Dr. Sahin Fawaz címzetes főorvos.

A következő időszakban a pázsitfűfélék koncentrációjának emelkedésére számíthatunk, így az erre érzékenyek hamarosan már allergiás tüneteket tapasztalhatnak. A Nemzeti Népegészségügyi Központ napi jelentésében szerepel, hogy a következő napokban a terhelés várhatóan magas lesz. A záporok, zivatarok azonban lokálisan átmenetileg csökkenthetik a levegő pollenkoncentrációját.