Hősképzés a mentők napja alkalmából
Egészség
2022. máj. 10.

Hősképzés a mentők napja alkalmából

Ma a magyarországi életmentés 135. és az Országos Mentőszolgálat megalakulásának 74. évfordulóját ünnepeljük.

A magyar mentőszolgálat sok szempontból ma is különleges értékeket hordoz, országosan egységes működése világviszonylatban is egyedülálló. Az elmúlt időszak a mentőket különösen nagy erőpróba elé állította, hiszen tavaly több mint egymillió-kétszázötvenezer feladatot végeztek, száztizenhatezer koronavírus-beteget vittek kórházba és több mint egymillió-háromszázezer járványügyi mintavételt szerveztek meg. A sikeres helytállás a nyolcezer-ötszáz mentődolgozó felkészültségének és elhivatottságának, valamint a társadalom támogató összefogásának is köszönhető. Erről ír az Országos Mentőszolgálat honlapján. Itt helyben a hívások teljes egészében Miskolcra futnak be, az ózdiak onnan kapják a riasztást. Minden jelzést számítógépen rögzítenek. A napi számok elég tág határok között mozognak, 20-tól 30-ig bármennyivel szembe kell nézniük.

„Már a bejelentés alkalmával minél pontosabb információkat kellene adni a beteg, vagy a sérült állapotáról, hogy a mentésirányítók a megfelelő szintű mentőegységet küldhessék a helyszínre, illetve a helyszínt is minél pontosabban kell körülhatárolni, hogy mégis merre van ez az esemény.” - fogalmazott Spák Tamás az Ózdi Mentőállomás vezetője

A segítségnyújtásoknál minden perc számít, sőt a másodperceknek is jelentősége van. Mindent megtesznek azért, hogy a sürgős ellátást igénylő helyzetekben a lehető leggyorsabban a helyszínre érkezzen a megfelelő mentőegység, ott pedig mielőbb stabilizálják a beteg állapotát egészen a kórházba szállításig. Az Ózdi Mentőállomáson jelenleg negyvenkét fővel és öt gépkocsival igyekeznek ellátni a térséget. Mindenki másért választja ezt a hivatást, azonban a cél közös: életeket mentenek.

„Egészségügyi iskolába jártam és a szüleim is, ezért választottam a mentőszolgálatot munkahelynek. Az a szépsége, hogy igen változatos és hogy tudunk segíteni az embereken. Ez egy pozitív dolog.” - mondta Péter Tamás mentőápoló.

A szervezet a mentők napja alkalmából nyílt nappal igyekszik felhívni a lakosság figyelmét magukra, munkájukra és az életmentés fontosságára. Ma egyébként országszerte megnyíltak a mentőállomások kapui a nagyközönség előtt. Így az Alkotmány úton található Ózdi Mentőállomásé is. Az érdeklődőknek lehetősége adódott elsajátítani az újraélesztés alapfogásait, amelyhez több gyakorlóbaba is rendelkezésre állt.