Mentorszülő tréning, segítő hálózat. Lezárult a Szülő2023 program
Hírek
2024. ápr. 26.

Mentorszülő tréning, segítő hálózat. Lezárult a Szülő2023 program

Véget ért a Szülő2023 program. A projekt keretében fogyatékos gyermeket nevelő családok vehetett részt egy mentorszülő tréningen. Cél egy megyei szintű segítő hálózat kialakítása.

Hiánypótló tevékenységet végez a Halmozottan Sérültek Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szülőszövetsége. A szervezet tavaly sikerrel pályázott a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet által kiírt tenderen. A projekt keretében mentorszülő tréninget szerveztek Szilvásváradon, melyen hat olyan család vehetett részt, akik sérült gyermeket nevelnek. A képzést Edinger Katalin szakember és érintett szülő tartotta.

„A hozzánk forduló szülőknek nagy segítséget szeretnénk abban adni, hogy amikor megtudják ezt, hogy sérült gyerek kerül a családba vagy az ő saját gyermekük is akár sérültté válik, akkor ezt egyáltalán fel tudják dolgozni. Hogy hogyan lehet ezt feldolgozni, mi milyen életutat jártunk be, akik nyilván már most nem egy év óta nevelnek egy ilyen sérült gyermeket. Hogy hová tudnak fordulni, milyen szakmai segítséget kapnak, illetve hogy természetbeni és pénzbeli támaszokról is tudunk tájékoztatást adni” - mondta Szűrös-Danyi Edina, a Halmozottan Sérültek Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szülőszövetségének tagja.

A Szülő2023 programsorozat záróeseményét a Civil Házban tartották. A rendezvény első felében egy előadást hallgathattak meg az érdeklődők, majd interaktív beszélgetés következett. A tréninget teljesítő szülők megosztották egymással tapasztalataikat. A képzés, a közösen eltöltött idő összekovácsolta a csapatot.

„Igazából itt is csak a pozitív visszajelzést. Tehát mi ismerjük egymás problémáit, ismerjük egymás örömeit és ezeket át tudtuk adni egymásnak” - nyilatkozta Csomós Melinda, szülő.

A jövőbeli célok között szerepel egy megyei szintű segítő hálózat kialakítása és működtetése, melynek része a tájékoztatás, tanácsadás, érdekérvényesítés és a tehermentesítés is.