Áprilisban még nagyon változékony időjárásra számíthatunk
Hírek
2022. ápr. 19.

Áprilisban még nagyon változékony időjárásra számíthatunk

Ismét havazott ma reggel városunkban. Ezt a jelenséget a hideg örvény idézte elő. A változékony időjárás rossz hatással van az emberek közérzetére, jókedvére egyaránt.

Az április beköszöntével mindenki a jó időt és a felmelegedést várja. Ezek hozzájárulhatnak a jó kedvünkhöz és közérzetünkhöz. Nem mellékes továbbá, hogy a tavaszi kirándulásokhoz is szükséges a kellemes hőmérsékletű légkör. Az ünnep előtt talán alkalmas volt az időjárás a kinti programok tervezéséhez, ám a hosszú hétvégén többször esett az eső, és a napsugarakat is kevesebbszer láthattuk.

„Nagyon várom, igen. Már alig várom, hogy jó idő legyen. Április közepe van és reggel esett a hó. Ez nem normális dolog szerintem” - mondta Ruszó Attiláné.

Az ózdiak véleménye szerint azonban ez a hónap a szélsőséges időjárásé, ahol előfordulhat több zápor és zivatar. Vannak azonban olyan személyek, akiket nem zavar az eső, hiszen a földnek és a növényzetnek lételeme a víz, így elviselik, hogy ezek a napok kissé szeszélyesek.

„Én teljesen meg vagyok elégedve. Április van. Ez a hónap szeszélyes és bolondos. Én ki vagyok egyezve ezzel az időjárással. Elterjedt a gondolkodásban, hogy ha esik az eső, akkor úgy gondolják az emberek, hogy rossz idő van. Pedig ha nem esne, akkor még kenyerünk sem lenne” - nyilatkozta Nagy-Peti Zoltán.

A meteorológus elmondása alapján a hosszú hétvége időjárását az úgynevezett hideg örvény alakította. Ennek köszönhetően volt sokkal hűvösebb ebben a pár napban. Ez folyamatosan gyártja a felhőket, így alakítva erősen borult, sötét felleget. A hideg légkör miatt pedig vegyes halmazállapotú csapadékot is hozott.

„A következő napokban lassú melegedés kezdődik. Ez azt jelenti, hogy a hajnali fagyok lassan megszűnnek mindenhol. Vagy legalábbis csak a fagyzugos területekre korlátozódnak, amiből mondjuk Borsodban van bőven. De ezek csak lokális jellegű fagyok lesznek, tehát nem nagy területekre lesz ez jellemző. Napközben pedig +15 fok fölött alakul majd a hőmérséklet a következő pár napban” - tette hozzá Fehér Balázs, az OMSZ meteorológusa.

A hét második felében azonban visszatér a napsütés, így ez már alkalmasabb lesz a kirándulásra. Péntektől viszont újra megnő a csapadék mennyisége és több felhő is tarkíthatja az eget. Ebben a hónapban még többször számíthatunk csapadékra, kisebb záporokra és zivatarokra is.