A környező településeken is urnához járultak a polgárok, Ózdon az országgyűlési képviselőjelöltek is leadták voksaikat
Hírek
2022. ápr. 3.

A környező településeken is urnához járultak a polgárok, Ózdon az országgyűlési képviselőjelöltek is leadták voksaikat

Nemcsak Ózdon, de a többi 70 településen is dübörgött a szavazás. A választókerület 71 településén egyébként 71 087 fő volt jogosult a szavazásra.

A délelőtt 11 órai adatok szerint országosan 1 982 937 fő jelent meg a szavazókörökben, így a választójoggal rendelkező lakosság mintegy 25,77 %-a adta le voksát. Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3. számú választókerületében ugyaneddig 21,31 % volt a részvétel. Nem csak Ózdon, de a többi 70 településen is dübörgött ekkor a szavazás. Borsodnádasdon három szavazókörben várták az embereket.

„Átlagosnak mondható a választási részvétel. Nagyjából ennyi szokott lenni. Most kicsit nagyobb a körzetünk, két-három utcát még hozzátettek, mert az egyik szavazókör megszűnt. Ezért most valamivel többen jönnek arányaiban nézve, de összességében átlagosnak mondható” - mondta Szűcs Gyula, a borsodnádasdi 002. szavazókör Szavazatszámláló Bizottságának elnöke.

Itt 11 óráig 20,63 % volt a részvételi arány. A helyiek fontosnak tartották, hogy eljöjjenek és leadhassák szavazataikat.

„Azért tartottuk fontosnak, hogy jobb legyen ezután. Emellett a gyerekek maradjanak olyanok, amilyeneknek születtek” - emelte ki Érsek Ferencné.

Hangonyon is többen keresték fel szavazóköröket. Itt délelőtt 13 óráig az emberek 31,06 %-a húzta be az x-et. Viszonylag csendes volt ottjártunkkor a környék, a bizottság elnökhelyettese is ezt támasztotta alá.

„Elég kevesen voltak még idáig. Nem is szokott nagy lenni a részvétel az országgyűlési választásoknál. Semmi rendellenesség nem volt idáig, és reméljük, hogy nem is lesz ez után sem” - nyilatkozta Csépányi Józsefné, a hangonyi 001. szavazókör Szavazatszámláló Bizottságának elnökhelyettese.

Itt is komolyan vették a helyiek a szavazást. Akadt olyan is, aki mindenkit a voksolásra buzdított, hiszen ezzel tudják kinyilvánítani véleményüket az emberek.

„Rendkívül fontos a hétköznapi emberek és az ország szempontjából is, hogy mire szavazunk. Az, hogy milyen jövőt szánunk a családunknak és gyermekeinknek. Nagyon fontos, hogy mindenki tudatosan húzza be az x-et” - hangsúlyozta Horváth László.

Sajópüspökiben 411-en jogosultak arra, hogy az urnák elé járuljanak. Ahogyan más településeken, itt is minden nyugodt körülmények között zajlott.

„Rendkívüli eseményről nem számolhatok be, hála istennek minden nyugodt körülmények között zajlik. Jelenleg 16%-os a részvétel” - tette hozzá Varga Dénes, a sajópüspöki 001. szavazókör Szavazatszámláló Bizottságának elnöke.

Komlós Otília Borbála is eljött, hogy leadja szavazatát. Szerinte ez mindenkinek kötelessége, hiszen így járulhat hozzá az ország sorsának alakulásához.

„Felelősek vagyunk mi is az egyszerű emberek a jövő alakulásáért” - fogalmazott Komlós Otília Borbála.

Ózdon az országgyűlési képviselőjelöltek is leadták szavazataikat. Szarvas Gábor a Sajóvárkonyi Általános Iskolában már reggel 7 órakor behúzta az ikszet a szavazólapra.

„Pontosan azért jöttem ilyen korán, mert nagyon régóta vártuk azt, hogy jöhessünk szavazni és dönthessünk egy újabb négy évről. Illetve egy újabb hosszú korszakról, nem csak négy évről beszélünk. Terveim szerint a mai napot úgy fogom tölteni, hogy járom a választókerületet két célból is. Nyilván kampányhatáron kívül, ha még van rá lehetőség beszélgetek az emberekkel, illetve tekintettel arra, hogy az Európai Uniós választásokon is voltak tömeges szállítások, kicsit ilyen ellenőrző funkcióra kapcsolok” - mondta Szarvas Gábor, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselőjelöltje.

Pap Ferenc is az urnákhoz járult a nap folyamán. Ő a Katona József úti óvodába ment szavazni. Az országgyűlési képviselőjelölt szerint egy hosszú és fáradtságos időszak ért véget a mai nappal.

„Holnapra kiderül, hogy mennyit sikerült átadni az embereknek. Amit lehetett megtettük. Kinn voltunk az úton, odatettük magunkat. Nincs plakáterdőnk, nekünk ennyi pénzünk nem volt. Amit lehetett kihoztunk belőle. Innentől az embereken múlik, hogy miként akarnak élni. Ha jól, akkor ránk szavaztak” - nyilatkozta Pap Ferenc, a Magyar Munkáspárt-ISZOMM országgyűlési képviselőjelöltje.

Riz Gábor a Bolyky Tamás Általános Iskolában adhatta le szavazatát. A politikus kifejtette, hogy szerinte az embereknek van lehetősége választani, és bízik benne, hogy nyitott szemmel jártak az elmúlt években.

„Természetesen mostanra a legtöbb kampányelemnek vége. Mozgósítunk, és arra kérünk mindenkit, hogy menjenek el és szavazzanak. A mai nap szavazása döntő fontosságú az ország jövője szempontjából. Mi azt mondjuk, hogy Magyarország menjen tovább azon az úton, amin 12 éve elindultunk. Egy gazdagodó, gyarapodó ország. Szemben egy kudarcélményes 2022-2010 közötti időszakkal. Mi abban hiszünk, hogy a legtöbb ember figyelembe veszünk, hogy körülöttük fejlődés van” - emelte ki Riz Gábor, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje.

Kiss Sándor családja társaságában érkezett meg a Puskás Tivadar úti szavazókörbe. A képviselőjelölt arról beszélt, hogy minden választópolgár lehetőséget kap ilyenkor, hogy éljen demokratikus jogával.

„Amikor a kampányt elkezdtük, akkor a csapatnak azt mondtam, hogy az a legfontosabb, hogy április 3-án amikor vége a választásnak elmondhassuk, hogy mi mindent megtettünk a választás megnyerése érdekében. Ma reggel az irodában összegyűltünk egy utolsó találkozóra, és el tudtam azt mondani, hogy szerintem mi mindent megtettünk annak érdekében, hogy sikeres legyen a választás” - emelte ki Kiss Sándor, az Egységben Magyarországért országgyűlési képviselőjelöltje.

A jelöltek mellett Janiczak Dávid polgármester is az urnák elé járult. A város vezetője Urajon élt demokratikus jogával. A politikus másokat is erre biztatott.

„Az imént leadtam a szavazatomat. Mind a három szavazólapot kitöltöttem, amit biztosítottak a szavazókörben. Erre biztatok minden más ózdit is, hogy adja le a szavazatát. Ebben a szavazókörben, itt Urajon elég jól áll a szavazati arány. Négy évvel ezelőtt még az ötven százalékot sem érték el, most pedig már délután háromkor elérték ezt a számot. Bízom benne, hogy minél több választó elmegy és kinyilvánítja a véleményét” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

A választókerület 71 településén egyébként 71 087 fő volt jogosult a voksolásra. Ők 131 szavazókörben járulhatnak az urnákhoz.