Érzékenyítés, fűszerkert, karácsonyi projekthét – Elkezdődött az „Ön választ, mi segítünk” pályázat
Hírek
2024. júl. 22.

Érzékenyítés, fűszerkert, karácsonyi projekthét – Elkezdődött az „Ön választ, mi segítünk” pályázat

Ismét szavazhatnak az ózdiak az egyik legnagyobb áruházlánc „Ön választ, mi segítünk” elnevezésű közösségi programjának keretében. Voksolni augusztus11-ig lehet.

Az „Ön választ, mi segítünk” jótékonysági program szlogenje sokaknak már biztosan ismerősen cseng. A szervezők immár tizenötödik alkalommal hirdették meg a pályázatot, melynek keretében támogatják a helyi közösségek számára fontos projekteket. Ebben a fordulóban három ózdi szervezetre voksolhatunk, melyből az egyik a Halmozottan Sérültek Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szülőszövetsége. A közösség 2005-ben alakult meg megyei szinten, céljaik közt szerepel például a halmozottan sérült személyek érdekképviselete, illetve a társadalmi beilleszkedés elősegítése.

„Mi a pályázat keretében tíz alkalmas érzékenyítő tréninget vinnénk két általános iskolába, amit tapasztalati szakértőink tartanának. A tapasztalati szakértőink nyilván fogyatékkal élő emberek, akik a fogyatékosság különböző fajtáit mutatnák be az általános iskolás gyerekeknek. Azért szeretnénk ezt megvalósítani, mert már kisgyermekkorban szeretnénk a pozitív szemléletváltást kialakítani, megvalósítani a gyerekeknél és a társadalmi elfogadást elősegíteni a fogyatékosok körében” - emelte ki Szűrös-Danyi Edina, a Halmozottan Sérültek Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szülőszövetségének projekt koordinátora.

Sikerrel pályázott a Csupa Fény Alapítvány is, mely az Ózdi Városi Óvodák Újváros Téri Tagóvodájáért működik. A több mint kettőszáz kisgyermeket érintő projekt a „Kis kertészek fűszerkertje” nevet kapta. A program keretében a pedagógusok magaságyásokat és fűszernövényeket vásárolnak, kialakítanak egy fűszerkertet, melyet a kicsikkel együtt gondoznak.

„Kérjük a kedves vásárlókat, hogy segítsenek megvalósítani az óvodás gyermekek és az óvó nénik álmát, hogy testközelből tanulmányozhassák, gondozhassák a saját maguk által ültetett fűszernövényeket. Hisszük, hogy ezeket az egészséges növényeket szívesen fogyasztják majd. A fűszerkert állandó gondozást igényel, ebben majd aktívan részt vesznek az ovisok is. Kisgyermekkorban az egészséges táplálkozás a fejlődés alapfeltétele. Meg kell ismertetnünk velük a környezetünkben lévő hasznos és fogyasztható növényeket” - tette hozzá Sike Csabáné, az Ózd Városi Óvodák Újváros Téri Tagóvodájának mesterpedagógusa.

Az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola már ötödik alkalommal vesz részt az „Ön választ, mi segítünk” programban. A korábbi években a fenntarthatóság, környezetük szépítése volt célkeresztben. Most ismét egy közösségformáló kezdeményezéssel pályáztak, a karácsonyi projekthétre gyűjtik a műanyag érméket.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy az idén megint egy olyan program megvalósítására pályázhatunk, amire már volt példa intézményünk esetében. Ez idén a téli időszakban a karácsonyi projekthét megrendezése lesz. Ekkor gyermekeink egy héten keresztül a karácsony jegyében különböző feladatokat oldanak meg, elkészítik a karácsonyi műsort, látogatást tesznek az öregotthonba és nagyban az ünnepi hangolódás a feladat” - nyilatkozta Pénzesné Barta Krisztina, az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola igazgatója.

A szavazás július 15-től kezdődött. A kasszánál minden vásárlás alkalmával kapunk egy zsetont, melyet be kell dobni az általunk választott szervezet gyűjtőperselyébe.

„Kötődöm Táblához és azért az Apáczai Csere János Iskola mellett döntöttem. Mindenképp ez volt a szempont, ami alapján oda dobtam be és nem másik helyre” - fogalmazott Rácz Mihály.

„Minél közelebb legyen, aztán segítsük a közeli alapítványokat, vagy bármit, amire szüksége van a városnak, vagy a körzetnek. Ez alapján” - mondta Bari Zoltán.

A döntősök mindegyike nyer, mindhárom szervezet pénzjutalomban részesül. Az első helyezett négyszáz, a második kétszáz, a harmadik pedig százezer forint hozzájárulást kap elképzeléseinek megvalósításához. A szavazás augusztus 11-ig tart.