Mától nem kötelező a maszk, de vannak kivételek
Hírek
2022. márc. 7.

Mától nem kötelező a maszk, de vannak kivételek

Mától feloldották a járványügyi korlátozások jó részét. Így többek között a maszkviseléssel és a védettségi igazolványokkal kapcsolatban is döntöttek. Sokan korainak tartják az enyhítéseket.

Mától szó szerint is fellélegezhetünk, hiszen március 7-től a kormány a járványügyi korlátozások jelentős részét feloldotta. A maszkviselés immár két éve vált életünk részévé, hiszen szinte mindenhol kötelező volt ezt hordanunk. A koronavírus elleni vakcinák megjelenésével pedig a védettségi igazolványok kibocsátását is megkezdték, amelyek használatával kapcsolatban szintén döntöttek. A változásokról a múlt csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt.

„A járvány ötödik hulláma a végéhez közeledik, ezért Magyarország kivezeti a járványügyi korlátozások döntő többségét. Megszűnik a maszkviselési kötelezettség hétfőtől. Kivezetjük azt a szabályt is, amely lehetővé teszi, hogy a munkáltató kötelező oltást írjon elő. Két területen teszünk kivételt. A szociális és egészségügyi dolgozók esetén, idősotthonokban és kórházakban indokolt a fenntartása a maszkviselési kötelezettségnek, és kivezetjük a védettségi igazolvány használatára vonatkozó szabályokat is” - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A Covid elleni védőoltás felvétele az állami intézményekben, továbbá az állami fenntartású oktatási intézményekben dolgozó pedagógusokra nézve sem lesz kötelező. Az egészségügyi és a szociális szférában tevékenykedőkre azonban változatlanul érvényes. A különböző rendezvényeken való részvételhez a továbbiakban nincs szükség védettségi igazolványra, ami remélhetőleg a nyár folyamán is fennmaradhat, hiszen jellemzően ez a koncertek és a fesztiválok időszaka. Az enyhítő intézkedésekkel kapcsolatban kíváncsiak voltunk az ózdiak véleményére is.

„Nagyon örülök, hogy nem szívjuk vissza azt a rossz levegőt, mert teljesen felesleges volt ez az egész” - nyilatkozta Forgács Istvánné.

Az Almási Balogh Pál Kórházban jelenleg még látogatási tilalom van érvényben, ám ez bármelyik nap pozitív irányba változhat. Az üzletek bejáratairól is eltűntek a maszkviselésre felszólító kiírások. Ennek ellenére azonban sokan fontosnak tartják, hogy bizonyos esetekben ezt továbbra is hordják.

„Ezt nem tartom jónak, és én ezután is fogok maszkot hordani olyan helyeken, ahol sokan vannak. Tehát, ha egy áruházban sokan vannak, természetesen használni fogom a maszkokat. Nem csak magam miatt, mert lehetek én náthás és akkor beletüsszögök a levegőbe. Akkor mi lesz? Megfertőzök megint egy csomó embert. Az a véleményem, hogy korai volt ez az intézkedés” - hangsúlyozta Székely Józsefné.  

Sokan tehát most is tartanak egy esetleges fertőzéstől. Az enyhítő intézkedések pedig nem jelentik azt, hogy a továbbiakban ne kellene ügyelnünk magunk és mások egészségére. Az alapvető higiéniai szabályok betartása tehát ezután is fontos. A változások természetesen az iskolák életére is nagy hatással vannak.

„Gondolom, hogy ez jó ötlet, pláne az iskolákban, mert a tanárok jobban hallják a gyerekek hangját és ők is a tanárokét, de lehet, hogy egy kicsit kellett volna még várni, hogy már biztos legyen, hogy már nincs beteg. Aki be van oltva, az szerintem védett, ha minden igaz” - fogalmazott Barak Viktor.

A veszélyhelyzetet a kormány egyébként továbbra is fenntartja. A virológusok álláspontja szerint a járvány következő hullámaiban a fertőzés tünetei enyhébbek lesznek, mint korábban. Ám fontos kiemelni, hogy a pandémiára egyebek mellett az ukrán-orosz háborús konfliktus miatt hazánkba érkezők is hatással lehetnek. Ezzel kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy számukra nemcsak a Covid-vakcinát, hanem minden egyéb, Magyarországon kötelező védőoltást biztosítani tudnak.