Megváltozott a távhőszolgáltatási törvény – az ezzel kapcsolatos teendőkről volt szó a Ózdi Távhő Kft. lakossági fórumán

Jogszabályváltozás, műszaki követelmények, hatékonysági vizsgálat és energetikai fejlesztések. Lakossági fórumot tartottak az Ózdi Távhő Kft. tanácstermében.

Csaknem teljesen megtelt a tanácsterem az Ózdi Távhő Kft. irodaházában. A cég munkatársai lakossági fórumot szerveztek, melyen közel ötven fő vett részt. 2023 decemberében látott napvilágot egy kormányrendelet, amely tulajdonképpen egy európai uniós irányelv előírásait ültette át a hazai jogrendbe.

„Nemrégiben megváltozott a távhőszolgáltatási törvény végrehajtási rendelete. Ez előírja azt, hogy amennyiben műszakilag lehetséges és gazdaságos, akkor a fűtési költségmegosztók használata a későbbiekben kötelezővé válik. Erre azért van szükség, mert jelentős energiamegtakarítást tudunk elérni ezekkel. Tulajdonképpen a mai lakossági fórum célja az, hogy erről a változásról, illetőleg az ezzel kapcsolatos teendőkről beszámoljunk a lakosságnak és felvilágosítást adjunk arról, hogy mi az, amiben az együttműködésükre van szükség” - mondta Tófalvi György, a TECHEM Kft. ügyvezetője.

Ez a rendeletmódosítás számos kötelezettséggel jár, amely többek közt az önkormányzatot, illetve a társasházakat érinti. A rendezvény első felében informatív előadásokat hallhattak az érdeklődők. Tófalvi György, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége Mérésügyi Albizottságának elnöke és egyben a TECHEM Kft. ügyvezetője beszélt a jogszabályváltozásról és az ezzel járó teendőkről. Szóba került a fűtési rendszerek szabályozhatósága, a havi adatátadás és a költséghatékonysági vizsgálat is.

„A végrehajtási rendeletben van egy olyan pont, ami szerint a kétcsöves és egycsöves átkötős fűtési rendszerű épületeknek, egy költséghatékonysági vizsgálatot kell lefolytatnia. Ehhez a vizsgálathoz az önkormányzatnak egy megtérülési számot kell megalkotnia” - nyilatkozta Varga Roland, az Ózdi Távhő Kft. ügyvezetője.

Ezt a megtakarítási arányszámot 2024. december 31-ig kell megállapítania és rendeletbe foglalnia a helyi képviselő-testületnek. A költséghatékonysági vizsgálatot minden érintett épületben el kell végezni. Ezt követően egy éven belül, de legkésőbb 2027. január elsejéig, minden egycsöves és kétcsöves átkötős fűtési rendszerű épületben – ha az műszakilag megoldható és költséghatékony – fűtési költségmegosztókat kell felszerelni.

Az előadás interaktív volt, számos kérdés érkezett a témákkal kapcsolatban. Kis-Pap László az Ózdi Távhő Kft. energetikusa bemutatott egy esettanulmányt. Ózdon száznegyvenhét épületben 5662 az össztávhős lakások száma. Ebből a száznegyvenhét épületből, tízben már van beépített költségmegosztó. A prezentációban diagramok segítségével szemléltette az energetikailag felújított épületek hőfelhasználásának alakulását. Az esemény kerekasztal beszélgetéssel zárult, ahol minden jelenlévő megoszthatta észrevételeit és feltehette kérdéseit a szakembereknek.

(forrás)