Dolgos kezek szépítik a várost – Szeptember elsejétől újra elindult a hosszabb idejű közfoglalkoztatás

Megváltozott a közfoglalkoztatási program, csökkentették a dolgozói létszámot. Ózdon jelenleg 394 fő vesz részt ebben a hosszabb idejű projektben, mely 2024.szeptember elsejétől 2025. február 28-ig tart.

2011. január elsejétől megszűnt a közmunka program, a közcélú munka és a közhasznú munkavégzés. Ezeket felváltotta az egységes közfoglalkoztatás rendszere. A projekt kiemelt célja a szegénységben és társadalmi kirekesztettségben élők segítése. Évente több ezer hátrányos helyzetű álláskereső kap támogatást, tevékenységük nyomán folyamatos az érintett települések fejlődése.

„Újra változott a közfoglalkoztatás. A következő szakaszban csökkentette a Belügyminisztérium a dolgozói létszámot. Körülbelül negyvenhárom fővel kevesebben dolgozhatnak a városban. Valamint ami a legnagyobb érvágás az pedig az, hogy a korábban tíz százalékos dologi kiadásokra fordítható összeget kettő százalékra kellett csökkenteni. Ez az önkormányzatnak több mint ötvenmillió forint saját bevételből való bepótolást igényel, ami azt jelenti, hogy a saját költségvetésünkben másnak a rovására meg kell találni ennek a forrását” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Janiczak Dávid, Ózd polgármestere azt is elmondta, hogy a hiányzó összeg pótlása rendkívül fontos, hiszen az Ózdi Városüzemeltető Intézmény részére ebből biztosították a munkavégzéshez szükséges anyagokat. Ilyen például a sóder, kavics, aszfalt, vagy az üzemanyag a járművekbe. Ózdon jelenleg 394 fő vesz részt ebben a hosszabb idejű programban, mely 2024. szeptember elsejétől 2025. február huszonnyolcadikáig tart.

„Számos területen végzünk munkát: köztisztasági területen, illegális hulladék lerakóhelyeket szüntetünk meg. Szakipari csoportunk van, mélyépítési csoportunk van, árkokat tisztítunk, zöldfelületeket kezelünk” - emelte ki Csernus Noémi, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény ágazatvezetője.

Az ÓVI munkatársai emellett tevékenykednek például a komposztáló telepen és a Bolyki gyógynövénykertészetben, valamint többen dolgoznak irodában is. A szorgos kezek nyomán a városkép rendezettebb, az utcák tisztábbak, a település fejlődése folyamatos.

(forrás)