Hivatalosan is jelöltek
Politika
2022. febr. 25.

Hivatalosan is jelöltek

Kiderült kik indulhatnak biztosan az április harmadikai választáson a megye hármas számú választókerületében. Nyilvántartásba vették az országgyűlési képviselőjelölteket.

Munkában az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság. A megválasztott tagok az elmúlt időszakban minden jelöltaspiráns által benyújtott ajánlóívet áttekintettek. Azok, akik elérték az ötszáz érvényes ajánlást felkerülhetnek a listára. Ma hat jelölt jegyzékbe vételéről határoztak, így eddig nyolcan rendelkeznek érvényes indulási joggal.
 
„Három jelölt van, aki nem későn, de a határidő végén adta be az ajánlásokat. Az ő vonatkozásukban elmondható, hogy ők is sorsolásra kerülnek a szavazólapok helyeire. Természetesen attól függően, hogy a vizsgálatot követően nyilvántartásba veszi-e őket a választási bizottság vagy elutasítja a nyilvántartásba vételi kérvényüket. Ha elutasítjuk őket nyilván a szavazólapra nem kerülnek föl. A sorrend megmarad csak ők kiesnek a névsorból” - mondta dr. Mustos Lajos, az Országgyűlési Egyéni Választókerület Választási Bizottság elnöke.

A megszokott gyakorlat szerint sorsolással döntötték el, hogy milyen elrendezésben szerepelnek majd a képviselőjelöltek április 3-án a szavazólapon Borsod-Abaúj-Zemplén megye 03. számú választókerületében. Ennek megfelelően ma összesen tizenegy képviselőjelölt egymáshoz viszonyított sorrendje dőlt el nyilvánosan. Ezúttal a nevek egymás mellett, balról jobbra helyezkednek majd el.

„A következő fontos dátum ezt követően az úgynevezett imprimálás lesz. Ez a szavazólap adattartalmának jóváhagyása. Erre akkor fog sor kerülni, amikor valamennyi jelöltnek a nyilvántartásba vétele jogerőre emelkedik. Ez a következő fontos lépcső majd, itt fog kiderülni, hogy miként fog kinézni valójában a szavazólap” - nyilatkozta dr. Sztronga Eszter, az OEVI helyettes vezetője.

Ezután újabb jelentős dátum március 9-e, hiszen a határon túliak addig kérvényezhetik regisztrációjukat. Az szavazhat, akinek regisztrációs kérelme legkésőbb a szavazást megelőző 25. napon beérkezik a Nemzeti Választási Irodához. Másik szavazókörbe való egyszeri átjelentkezésre a voksolást megelőző kilencedik napig van lehetőség, vagyis március 25-ig történhet meg.