Jelöltté váltak
Politika
2022. febr. 16.

Jelöltté váltak

Két országgyűlési képviselőjelöltet vettek ma nyilvántartásba. A Fidesz-KDNP jelöltje Riz Gábor, valamint az Egyesült Ellenzék színeiben Kiss Sándor indulhat.

Az áprilisi országgyűlési választásokon indulni szándékozók február 12-én, vagyis múlt szombaton vehették át az ajánlásgyűjtő íveket a Városháza épületében. Hivatalosan ezzel indult el a 2022-es választási kampány. A jelölőszervezetek képviselői még aznap több helyen is kitelepültek a városban, hogy megszerezzék a szükséges ötszáz érvényes ajánlást. A Választási Bizottság tagjai ma két indulót vettek nyilvántartásba, amivel hivatalosan is jelöltté váltak.

„Két jelölő szervezet adta le az ajánlási íveket. Az egyik az Összefogás jelöltje, Kiss Sándor, a másik a Fidesz-KDNP jelöltje, Riz Gábor. Mindketten összegyűjtötték a szükséges ajánlásokat. Így mindkettőjüknek a nyilvántartásba vételéről döntött a mai ülésen a Választási Bizottság” - mondta dr. Mustos Lajos, az OEVB elnöke.

A most nyilvántartásba vett két jelölt három napig élhet jogorvoslattal, ami e hét szombaton, 16 órakor jár le. Amennyiben az érintettek nem élnek ezzel, úgy a bizottság mostani határozata ezen időpontot követően emelkedik jogerőre. A folyamat azonban itt nem ért véget, hiszen a többi jelölő szervezettől is várják még az összegyűjtött aláírásokat.

„A jelölési folyamat egészen február 25-ig tart. Február 25-én, 16 óra után fog sor kerülni a nyilvántartásba vett jelölteknek a szavazólapon szereplő sorrendjének a kisorsolására. Jelenleg itt tartunk a jelöltállítási folyamatban. Ettől függetlenül egyébként zajlik a választásoknak az előkészítése más fronton is. A szavazatszámláló bizottságoknak a megválasztására a holnapi napon 10 órától fog sor kerülni a képviselő-testületi ülésen” - nyilatkozta dr. Sztronga Eszter, aljegyző, az OEVI helyettes vezetője.

Ezentúl folyamatban van a szavazóhelyiségek ellenőrzése, illetve a választási irodai tagok felkészítése is. Egyelőre tehát minden zökkenőmentesen zajlik. Február 25-ig pedig még folyamatosan adhatják le a jelölőszervezetek az összegyűjtött aláírásokat, amelyek beérkezésétől a bizottságnak három napon belül kell határozatot hoznia a nyilvántartásba vételről. Így eddig a határidőig várhatóan még több alkalommal is üléseznek majd.