Szilveszteri hangzavar
Város
2022. jan. 3.

Szilveszteri hangzavar

Nyugodtabb volt az idei szilveszter az Állategészségügyi Telep dolgozói számára, mint az előző években. Összesen egy elkóborolt kutya került be a telepre.

A szilveszter minden évben aggodalmat kelt a kutyatulajdonosok körében, nagyon sok kiskedvenc ugyanis nehezen viseli a hirtelen jelentkező hang- és fényhatásokat. A gazdák évről-évre próbálnak jobban figyelni állataikra, azonban így is akadnak olyanok, akik megszöknek otthonról. Idén több négylábúban is olyan riadalmat kellettek a tűzijátékok, ami miatt menekülni kezdtek. Az egyik ismert közösségi oldal felületein többen is osztottak meg képeket az eltűntekről. Az összefogásnak hála a legtöbben visszataláltak családjukhoz, így az idén az Ózdi Városüzemeltető Intézmény dolgozóira kevesebb feladat hárult.

„Az idei szilveszterünk eddig a legcsendesebb volt. Az egész hét arról fog még szólni, hogy jönnek a bejelentések, de így összesítve egyetlen kutyát kellett az ebtelepre beszállítanom. A többiek gazdáját vagy a helyszínen sikerült felderíteni és ők hazavitték, vagy a közösségi hálónak köszönhetően a kereső embereket és az elveszett kutyákat sikerült összekötni. Ilyenkor ez egy kicsit a logisztikáról is szól. Remélem, hogy ez így fog maradni, de ha nem, akkor kimegyünk és behozzuk a kint lévőket” - nyilatkozta Szijjártó Gábor, az ÓVI Állategészségügyi Telep ebrendésze.

Az említett kutya a Zsemi névre hallgat, akiért már jelentkezett a gazdája, akit az egyik kennelben várt. A szilvesztert követő hét a legnehezebb, az ebrendészek számára is sok munkával jár. Folyamatosan érkeznek hozzájuk a megkeresések, azonban idén az állatok tulajdonosai is figyelmesebbnek bizonyultak. Volt, aki a sétálási időt is korábbra tette, hogy négylábúját megmozgassa még a tűzijátékok csúcsideje előtt. Akadtak, akik beengedték a házba kedvenceiket és simogatással, kedves szavakkal nyugtatták őket. Az általunk megkérdezettek többsége szerint a felkészültség sokat számít, így a legkönnyebb átsegíteni a kutyákat ezen az időszakon.

„Mi időben felmentünk, így a tűzijáték többi részét már a lakásban hallgattuk” - mondta Varga István.

„Nem fél a tűzijátéktól, ellenben van egy kutyusunk, aki epilepsziás rohamot kap, de most hála istennek nem volt semmi gond, nyugtatgattuk” - fogalmazott Szedlák Gáborné.

Idén a felkészültségnek köszönhetően jelentősen kevesebb kutya hagyta el otthonát. Az Állategészségügyi Telepen sem okozott különösebb fennakadást az ünnep, ahol egyébként jelenleg is maximális létszámmal működnek. A korábban bekerült kutyák szerető családot keresnek, ahol nem magányosan, hanem szeretetben és törődéssel vészelhetik át ezeket az időszakokat.