Egymillió forint a kutyák ivartalanítására
Város
2024. máj. 23.

Egymillió forint a kutyák ivartalanítására

Egymillió forint támogatást nyert el az Ózdi Állat- és Környezetvédelmi Alapítvány a Magyar Állatvédők Országos Szervezettől, amelyből 28 kutyát ivartalanítottak.

A gazdátlan ebek sok problémát okozhatnak mind az autós, mind a gyalogos forgalom szempontjából. Az Ózdi Állategészségügyi Telep munkatársai mindent megtesznek, hogy csökkentsék az utcán kószáló négylábúak számát, azonban a telep férőhelye is véges. Az egyik kulcs a felesleges szaporulat ellen az ivartalanítás. Ehhez nyert el támogatást az Ózdi Állat- és Környezetvédelmi Alapítvány.

„Az Ózdi Állat- és Környezetvédelmi Alapítvány sikeresen pályázott az Országos Állatvédelmi Szervezetnél. Két körben tudtunk ivartalanítást végrehajtani a városban. Az első etapban 800 ezer forintot nyertünk el, a második etapban a maradék összegre pályáztunk, amiből 200 ezer forintot sikerült elnyernünk. Tehát így összesen egymillió forintból tudtunk Ózdon kutyákat ivartalanítani, ez azt jelenti, hogy összesen 28 kutya ivartalanítása történt meg, ezáltal több száz kutyának a megszületését sikerült megakadályoznunk” - mondta Fidrus Péter, az Ózdi Állat- és Környezetvédelmi Alapítvány elnöke.

Két kis fekete kölyök a napokban került be az ebtelepre. Ők szerencsés helyzetben vannak, hiszen a napokban gazdihoz költöznek. Azonban vannak olyan kutyák, akik régóta szerető családra várnak, kicsik és nagyok is akadnak köztük. Az ebtelep munkatársai igyekeznek minél több szeretetet és gondoskodást nyújtani a bent lévő négylábúaknak. A mozgást azonban csak a nyílt napok alkalmával tudják számukra biztosítani.

„Mindenképpen jó mindenkinek és minden kutyának, ugyanis tényleg egy kis mozgás, akár a családoknak is gyerekekkel. Közeleg a gyereknap, ki lehet használni. A kutyusoknak pedig rendkívül fontos, hogy ki tudják mozogni magukat. A kennelekben felgyülemlik bennük az energia, nem tudják hogyan leadni. Mi pedig kevesen vagyunk ahhoz, hogy minden kutyát megfelelően lemozgassunk” - nyilatkozta Ujlaki Tamás, az Ózdi Állategészségügyi Telep ebrendésze.

A nyílt napra május 25-én, szombaton 10 órától várják az érdeklődőket. Ilyenkor lehetőségük van az embereknek betekinteni az ebtelep mindennapjaiba, és a kutyákat is megismerhetik. Nem utolsó sorban a napi mozgást is letudhatjuk. Az ebtelep munkatársai arra kérik a sétáltatni vágyókat, hogy ha van lehetőségük, pórázt és nyakörvet hozzanak magukkal. A program esős idő esetén elmarad.