Szorosabb együttműködés
Hírek
2021. nov. 10.

Szorosabb együttműködés

Egyeztető fórumot tartottak a rendőrök és a vadászok. Szó esett többek között az új cselekvési tervről, és a vadelütéses balesetek visszaszorításáról is.

Az Ózdi Rendőrkapitányság képviselőivel és a környéken vadgazdálkodást végző társaságok képviselőivel telt meg ma délelőtt a nagy előadóterem. A témát egy szomorú apropó adta, hiszen még szeptemberben Dunakeszin egy 54 éves vadász lelőtte volt anyósát, párját és közös gyereküket. Ennek hatására egy cselekvési tervet adott ki dr. Kiss Attila, Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Rendőr-főkapitánya, aminek a segítségével kiszűrnék a hasonló eseteket. Milasán Sándor, az Ózdi Rendőrkapitányság Igazgatásrendészeti Osztályának kiemelt főelőadója ismertette a részéleteket.

„Nekünk engedélyügyeseknek nagyon kevés az információs lehetőségünk arra vonatkozóan, hogy ezek a vadász lőfegyver tartási engedéllyel rendelkező személyek milyen egészségügyi és mentális állapotban vannak, és vannak-e agresszív megnyilvánulásaik. Erre leginkább a vadászati társaságok vezetőinek, tagjainak, illetve a hivatásos vadászoknak van jobban rálátásuk” - emelte ki Milasán Sándor, az Ózdi Rendőrkapitányság Igazgatásrendészeti Osztályának kiemelt főelőadója.

A terv része, hogy növelni kell a kapcsolattartást az illetékesek és a vadászok között, hogy adott esetben felismerhessék a jeleket, amivel elkerülhetőek a tragédiák. Ezt követően arról is szó esett, hogy miként lehetne csökkenteni a vadelütéses közlekedési balesetek számát, hiszen térségünkben folyamatosan emelkednek ezek az esetek. Ehhez pedig a vadásztársaságok és a Magyar Közút közreműködése is kell. Kutatásoknak köszönhetően egyébként már elérhetőek olyan prizmák, amelyeket az útszéli oszlopokra kell felszerelni.

„Ez a kék színű prizma az érkező járművek szóródó fényét visszaverve, folyamatos kék színű fátyolszerű dolgot képez, és amikor érkezik a jármű, ez a vadat megriasztja. Ilyenkor nem halad tovább, nem megy az útra” - mondta Rajhóczki Péter, az Ózdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

Végül a meghívott vadászok mondhatták el tapasztalataikat és észrevételeiket. Így szó esett arról, hogy milyen pályázati lehetőségek vannak például az említett prizmák beszerzésére. Illetve milyen közös akciókkal szoríthatnák vissza az illegális falopást a térségben.