Október a látás hónapja – Figyelemfelhívó kampány szemünk egészségéért

Október a látás hónapja. A mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet szemünk egészségére. A rendszeres ellenőrzéseket a helyi optikusok is fontosnak tartják.

„Az éles látás mindenkié!” - Idén is ezzel a szlogennel startolt el a látás hónapja. A Magyar Optikus és Optometrista Szövetség húsz évvel ezelőtt, októberben szervezte meg az első kampányt. A kezdeményezés egyik fő célja, hogy ösztönözze az embereket arra, hogy rendszeresen eljárjanak szemvizsgálatra. A szűrést mindig egy szemészorvos vagy optometrista végzi.

„A szűrővizsgálatok alkalmával megvizsgálják a páciens szemét. Ez általában computeres szemvizsgálat. Abszolút fájdalommentes, tehát úgy készülhetnek, hogy semmi fájdalmat nem fognak érezni a computeres vizsgálat során. Utána egy vízustábláról történő kontroll olvastatás történik” - mondta Csernusné Kovács Ibolya, a Csernusné és Vargáné Optika-Fotó Bt. látszerész mestere.

Kutatások igazolták, hogy a szemüvegviselők jelentős része nem a megfelelő, az esetek többségében régi korrekcióval használja a szemüvegét. A rossz dioptriaszám könnyen fáradékonyságot, fejfájásos panaszokat okozhat. A digitális eszközök elterjedésével jelentősen megnőtt a képernyő előtt eltöltött idő, hiszen manapság szinte mindent telefonon, vagy számítógépen intézünk. Ez azonban negatív hatással van látásunkra.

„Bizonyított tény, hogy a káros kékfény idő előtti szembetegségeket okoz. Ez azt jelenti, hogy hamarabb jön a szürke hályog, esetleg a makula degeneráció, hiszen régebben nem volt olyan, hogy órákon keresztül, úgynevezett köztes távolságba nézzen a szemünk. Ez egy görcsös állapot a szemlencsénknek” - tette hozzá Balázs Csabáné, a Lux Optika Bt. üzletvezetője.

Ez ellen már van megoldás, hiszen egyre elterjedtebbek a kékfény szűrővel ellátott lencsék. Októberben országszerte számos optika biztosít díjmentes preventív látásszűrést. Emellett a szakemberek ingyenesen ellenőrzik szemüvegünket, valamint szaktanácsadást is kaphatunk. Bővebb információ, illetve az akcióban résztvevő optikák listája a www.latashonapja.hu oldalon található.

(forrás)