„Az első magyar űrrepülés története” - Farkas Bertalan űrhajós és dandártábornok látogatott el városunkba

1980. május 26-án kezdődött a magyar űrrepülés története a szovjet Szojuz-36 fedélzetén. Farkas Bertalan péntek délután az Olvasó színháztermében erre is részletesen kitért.

Farkas Bertalan űrhajós és dandártábornok látogatott el Ózdra, hogy az Olvasó színháztermébe ismeretterjesztő előadást tartson, „Az első magyar űrrepülés története” címmel péntek délután. Első útja a Városházára vezetett, ahol Janiczak Dávid, városunk polgármestere köszöntötte és látta vendégül. A fogadtatás és a beszélgetés jó hangulatban telt, amelyet egy közös ebéddel koronáztak meg. Végül az Antalköz József téren ültettek el egy juharfát, amely emléket állít majd annak, hogy az első magyar űrhajós városunkban járt. Sok érdeklődőt vonzott az előadás, főleg úgy hogy elsőkézből hallhatták magától Farkas Bertalantól a történteket.

„Önkéntesen kellett jelentkezni. Akkor aláírtam, hogy én is szeretném megpróbálni, és akkor utána elkezdődött egy kiválogatás a kilencvenöt űrhajósjelöltből. Három vadászezred volt akkor Magyarországon, Pápán, Taszáron, és Kecskeméten volt a bázisunk. Ebből a csapatból először maradtunk huszonheten, majd a huszonhétből maradtunk tizenegyen, a tizenegyből pedig maradtunk heten” - mondta Farkas Bertalan, űrhajós és dandártábornok.

Mesélt a kezdeti időszakról, amikor még vadászpilótaként tevékenykedett, majd a jelentkezés menetéről, valamit a képzésről is. Mindvégig azt hitte nem fogják beválogatni, végül a kilencvenöt jelöltből őt választották ki a nemes feladatra.

„Én annyira régen repültem, hogy az én sorszámom 1980-ban, amikor körülbelül 6,2 milliárdan voltunk a Földön, akkor a kilencvennegyedik volt. Amikor a múlthéten kint voltunk Hollandiában, és megnéztünk egy összeállítást, hogy hatszázhuszan voltunk már a világűrben Gagarintól kezdve, és én még mindig a kilencvennegyedik vagyok. Pedig most már körülbelül 8 milliárdan vagyunk. Ez egy fantasztikus szám. Azért amikor 8 milliárd emberből az első 100-ban benne vagy az egy szép teljesítmény” - emelte ki Farkas Bertalan, űrhajós és dandártábornok.

Sok érdeklődőt vonzott az esemény, többen a legfiatalabb generációt is elhozták motiváció gyanánt.

„Van két gyerekem, őket jó lenne, hogyha érdekelnék ezek a dolgok. Ráadásul én éppen gimnazista voltam, amikor ez az űrrepülés volt, és még a kislemez is megvan, amit akkor kiadtak, úgyhogy nem lehetett kihagyni” - nyilatkozta Kispap László.

A kilencven perces előadás egy közönségtalálkozóval zárult a Csendes Kávézóban, ahol a rajongók dedikáltathatták féltve őrzött bakelit lemezeiket az űrhajóssal.

(forrás)