Átvették ruháikat a honvédelmi tagozat tizedik évfolyamos diákjai

Ma délután átvették ruháikat a tizedik évfolyamos kadétok. Az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégiumban már hét éve működik a honvédelmi tagozat.

Az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégiumban már hetedik éve működik a honvéd tagozat. Az intézmény egyes számú tantermében tizedikes diákok és szüleik foglaltak helyet. A kadétok a mai napon vehették át formaruhájukat. A Honvédség által biztosított viselet tizenöt részből áll, értéke közel kétszázezer forint.

„Felmenő rendszerben kapják meg mindig a tizedik évfolyam diákjai a ruházatot, amelyet tizenkettedik év végéig viselnek. Itt az iskolában heti egy nap van kijelölve, amikor a formaruhában jelennek meg, valamint városi rendezvényeken, vagy iskolai ünnepségeken viselik még ezt a ruházatot. Így voltunk idén Szentsimonban a Don-kanyar megemlékezésen, Hódoscsépányon a világháborús emléktábla avatáson, valamint a városi trianoni megemlékezésen” - mondta Vasas Attila, az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium szaktanára.

A négy évfolyamon összesen ötven diák tanul ebben a képzési formában, ám a beiskolázási létszám évről-évre emelkedik. A Honvédelmi Sportszövetség által támogatott pályázati programoknak és a 3,5-ös tanulmányi átlagtól járó ösztöndíjnak köszönhetően a kadét tagozat egyre népszerűbb. Több tanuló fontolóra vette a katonai pályát.

„Nem tudom, hogy ezzel tervezek-e továbbtanulni, de tervben van esetleg az altiszti vagy a közszolgálati egyetem is. Ha nem oda, akkor tartalékosnak vagy szerződésesnek mindenképpen szeretnék majd jelentkezni. Az osztály, az osztályközösség az nagyon jó. Itt a kadétok is nagyon kedvesek az iskolában. Nagyon örülök, hogy végre mi is megkaphattuk a formaruhát” - nyilatkozta Polák Luca, az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium tanulója.

A gimnázium pedagógusai november hetedikén nyílt napot szerveznek. Ennek keretében részletes tájékoztatást kaphatnak azok, akik érdeklődnek a honvéd tagozat iránt. Katonák ismertetik majd, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a gimnázium elvégzése után.

(forrás)