Megalakult az új városvezetés

Elkezdődött az újabb öt éves ciklus, megalakult Ózd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete. A bizottsági tagok, a polgármester és az alpolgármester is letette az esküt.

Alakuló képviselő-testületi ülésre érkeztek a képviselők és a meghívott vendégek a Városháza nagy tanácstermébe. A korábbi városvezetés mandátuma október 1-el lejárt, az új képviselők pedig ma foglalták el a helyüket. Tizennégy képviselő és a polgármester került a város élére.

„Jogszabály alapján állapította ezt meg az NVB, 2023. szeptember 1-jei lakosságszám alapján. Ózd városának 32.100 lakosa volt. Ebből adódóan a képviselői létszám tíz egyéni választókerület, négy kompenzációs lista és egy a polgármester, így összesen tizenöt” - mondta dr. Almási Csaba, jegyző.

Janiczak Dávid polgármester vezette az ülést, aki elsőként köszöntötte a megjelenteket.

„Örülök, hogy mindenki itt van és kívánom mindenkinek, hogy lelkiismeretesen és becsületesen, ahogy majd az esküjében is hangzik, végezze a munkáját Ózd város és az ózdiak javára” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

Az ülésen részt vett Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. Kiemelte, kellenek olyan nemzeti minimumok, amiben egyet tudnak érteni az emberek Ózd jövője érdekében. Elmondta, politikai nézetkülönbségeik ellenére rendszeresen egyeztetnek Janiczak Dávid polgármesterrel.

„Vannak olyan minimumok, amelyek mentén egyeztetünk és ez így normális, ez így van rendjén. Többek között ilyen minimum, hogy hogyan lehet vonzóvá tenni a várost a látogatók számára. Arra biztatom Önöket, hogy közösen tegyük a várost vonzóbbá, lakhatóbbá, szebbé és vendégváróbbá, mert ha a városba belépnek bármely irányból, olyan környezet kell hogy fogadja, ami egyben azt mutatja, hogy ez egy jóravaló város, odafigyelnek a környezetükre és odafigyelnek mindarra, ami érték” - tette hozzá Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

Dr. Mustos Lajos, a Helyi Választási Bizottság elnöke ismertette az önkormányzati választás eredményét.

„A választás tapasztalatait összegezve örömmel mondhatom el, hogy Ózdon a választás nyugodt körülmények között, jól szervezetten, a választási eljárást szabályozó törvényi előírások betartása mellett zajlott” - emelte ki dr. Mustos Lajos, a Helyi Választási Bizottság elnöke.

Az önkormányzati képviselők esküt tettek. Területi képviselőként Zsuponyó Anett, Csák László, Angyal Béla, Zubor László, Kellóné Mezőtúri Márta, Scitovszky Nikoletta, Bertáné Várnay Ilona, Váradi József, Horváthné Farkas Erika és Csépányi Róbert, kompenzációs listán pedig dr. Bárdosné Dudás Viktória, Csák Árpád, dr. Csuzda Gábor és Kiss Sándor kezdte meg a munkát. Ezt követően Janiczak Dávid polgármester is esküt tett.

Az ülésen kerítettek sort az alpolgármester megválasztására. A tisztséget ezek után is egyhangú szavazással Zsuponyó Anett tölti be, aki szintén letette az esküt.

Zárt ülés keretében döntöttek az önkormányzati bizottságok elnökeiről, elnökhelyetteseiről és tagjairól is. Az eddigi kilenc fős bizottságok hét tagúra változtak. Ezt követően a bizottságok külsős tagjai is letették az esküt, majd az Ügyrendi és Rendészeti Bizottság tartotta meg első ülését, amelynek elnöke Csák Árpád lett. A napirendi pontokat a testület elé vitték. Tárgyaltak többek között a polgármester és az alpolgármester illetményéről, valamint bíráló bizottsági tagok megválasztásáról is. A Pénzügyi és Gazdasági Bizottság tagjai is megtartották első tárgyalásukat. Az önkormányzati cégek felügyelő bizottságának tagjait jelölték ki.

„Minden olyan döntést, ami a város érdekét fogja szolgálni, azt konstruktívan támogatni fogjuk ebben a ciklusban is, ahogy az előző ciklusban is. Minden olyan döntést, ami nem a város érdekét, hanem az Önök érdekét szolgálja, az nem fogjuk tudni támogatni” - fogalmazott dr. Csuzda Gábor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

A tagok törekszenek a közös munkára, azonban ezen az ülésen is voltak nézeteltérések. Ennek ellenére végül minden napirendi pontot elfogadtak. Az ülés végén Jancizak Dávid polgármester bejelentette az Ózdiakért Képviselő Csoport megalakulását, valamint a Fidesz-KDNP frakciójának összetételét is. Az eseményt az Ózdi Városi Televízió élőben közvetítette. A felvételt az ovtv.eu oldalon visszanézhetik.

(forrás)