Tesztelés alatt az ózdi lézerkémény

Tegnap este volt a lézerkémény első tesztje. A szakemberek egy nap alatt szerelték be az elemet. A kísérlet sikeresnek bizonyult, a lézert többféle színnel is kipróbálták.

Tegnap délután érkeztek meg a kivitelező cég munkatársai, hogy beszereljék a lézerfényt. A felépítmény belsejében egy rács védi majd a dobozt, ami a fényt sugározza az égbe. A lézerfej egysége 144 önálló sugárból áll. Ezek egységesen képeznek egy fő sugarat. Az eszköz bármilyen színben képes világítani. Az egység vezérlését előre programozzák, de ez később is módosítható. A lézerfej működéséhez elengedhetetlen egy folyadékhűtő berendezés is. Miután összeszerelték a gépet, este elkezdődött a tesztelés.

„Megvalósult az ózdi lézerkémény, de ez még nem az üzemelés kezdete, azt egy nyitórendezvény fogja megelőzni. A mai nap a szerelés történt meg. A szerelést követő beállítások miatt volt szükség a lézerfény bekapcsolására. Bízom benne, hogy aki látta, annak elnyerte a tetszését és örömmel fogja majd venni azt is, amikor rendszeresen fog üzemelni” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A projektet februárban jelentette be a polgármester. Egy TOP Pluszos pályázat keretében a város európai uniós forrást nyert turisztikai fejlesztésre, amelynek egyik eleme a kilenc gyári kéménynek állít emléket. A pályázat 100 százalékos finanszírozású, így a város költségvetését nem terheli. Augusztusban már zajlott a munka. A hónap végén került fel az utolsó két tégla a kéményre, amit Janiczak Dávid polgármester tett a helyére. Akkor már csak a belső munkálatok voltak hátra. Az alapos előkészítés a lézeregység beszerelését is megkönnyítette. Ez ugyanis úgy tudjuk, általában három napba telik, Ózdon azonban egy nap alatt végeztek. Kovács Tamás, magyar vállalkozó és feltaláló tervezte meg a lézerfényt. Hazánkban eddig még nem volt állandó munkája, Amerikában azonban több is akad.

„Nagyon büszke vagyok arra, hogy a mai naptól kezdve nemcsak a tengerentúlon, hanem itt Magyarországon is van egy, amit itt üzemeltünk be és gyakorlatilag az országban, sőt Európában is az első installációnk itt történt Ózdon” - nyilatkozta Kovács Tamás, a Lasershow Hungary International Kft. ügyvezetője.

A Gyár út mentén korábban kilenc kémény magasodott, de a gyár bezárása után ezeknek is menniük kellett. Egyesével robbantották fel őket több más építménnyel együtt. A Komplex turizmusfejlesztés Ózdon című projekt keretében elkészült kéménytorzó és az űrig hatoló lézerfény is ezeknek állít emléket.

(forrás)