Megemelt ösztöndíj, ledes közvilágítás és szervezetek támogatása a képviselő-testületi ülés napirendjén

Megemelt ösztöndíjak, változás a ledes közvilágítási program terén, valamint civil és sportszervezetek támogatása is szóba került Ózd Város Képviselő-testületének mai ülésén.

A Pénzügyi és Gazdasági, valamint az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság közös ülésével kezdődött a nap a Városháza nagy tanácstermében. Elsőként a civil és sportszervezetek támogatása került előtérbe. Ezek mindegyikét elfogadásra javasolták, valamint egy kiegészítést is tettek az egyházi keret terhére. Az Ózdi Görögkatolikus Parókia kért támogatást, hogy az altemplomi temetőbe biztonsági kaput tudjanak kialakítani, hogy ne csak az épületen keresztül lehessen megközelíteni a sírokat. Ennek fontosságát dr. Csuzda Gábor önkormányzati képviselő ismertette.

„Ez azért is volt fontos, mert az utóbbi kettő évben, nem tudom mennyire van róla tudomásuk, háromszor törtek be a Görögkatolikus Parókiára, Dani atyáék otthonába és ugye ezt a helyzetet szeretnék megoldani részben úgy, hogy ne legyen elzárva a hozzátartozók elől az altemplomban található temető” - tette hozzá dr. Csuzda Gábor, önkormányzati képviselő.

A támogatási kérést szintén elfogadásra javasolták. Az utolsó napirendi pontokat már a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság saját hatáskörben tárgyalta meg. Ezek jó része főként ingatlanok térítésmentes átvétele és eszközök kezelésbe adása volt. Az ülés után az Ügyrendi és Rendészeti Bizottság tagjai gyűltek össze. Ők szintén tárgyaltak egy önkormányzati rendelet módosításáról és a Polgármesteri Hivatal 2023-ban végzett munkájáról. Minden pontot elfogadásra javasoltak.

A bizottsági ülések után Ózd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete kezdte meg munkáját. A napirendi javaslatok előtt dr. Almási Csaba, Janiczak Dávid és Zsuponyó Anett ajándékot adott át a képviselőknek, köszönetet mondva az elmúlt öt esztendőért. Az átadó után egy rendelet módosítás került előtérbe. 2016-ban vezette be Janiczak Dávid polgármester a jó tanuló ózdi diákok ösztöndíjprogramját. 2016-ban nem voltak ötvenen, akik részesültek az elismerésben, tavaly pedig már közel 140-re ugrott a számuk. Ez idő alatt azonban eddig nem emelték meg a juttatás összegét. Erre most kerítettek sort, így minden kategóriát 5000 forinttal bővítettek. A másik kardinális kérdés a ledes közvilágítási program volt. Ehhez már elkészültek a tervek, kiírták a közbeszerzési eljárást, de azt tapasztalják, hogy ez a tizenkét éves fejlesztés sokkal több bizonytalanságot támaszt, mint amilyen előnnyel kecsegtet. Ezért úgy döntöttek, visszavonják a közbeszerzési kiírást.

„Továbbra is egy fontos fejlesztésnek tartom, ezért azt tűztük ki célul, hogy a következő időszakban, ahogy az anyagi lehetőségeink esetleg megengedik, bizonyos körzetenként előre haladva, az egész városban valósítsuk meg a közvilágítás fejlesztését. Sajnos előreláthatólag akkora összeg nem fog a rendelkezésünkre állni, hogy ezt egyszerre, önerőből megvalósítsuk, viszont kisebb körzetekben talán igen” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Az ülésen véleményezték a víziközművek fejlesztési tervét, de szóba került a civil és sportszervezetek támogatása, valamint ügyvezetők munkaszerződésének módosítása is. Az ülés végéhez közeledve beszéltek az Ózdi Polgármesteri Hivatal 2023-ban végzett munkájáról.

„Ózd Város Önkormányzata tizenkét pályázatot nyújtott be, tizenegyben nyert. Erről kaptunk értesítést. Egy pályázatunk még azóta is aláírásra előkészítetten áll a miniszterelnöki hivatalban. Ezek közül a pályázatok közül 2023-ban mindet be tudtuk indítani. Volt, amit év végére be tudtunk fejezni. Ez egy nagyon komoly munka volt, ami a város fejlődését szolgálta. Én ezt tekintem a 2023. évi munkánk legfontosabb részének” - hangsúlyozta dr. Almási Csaba, jegyző.

Az ülést az Ózdi Városüzemeltető Intézmény tavalyi szakmai és pénzügyi beszámolójának elfogadásával zárták. Ez az alkalom volt az utolsó, amelyen a jelenlegi testület ült össze és döntött a várost érintő kérdésekben.

(forrás)