Német fiatalok érkeztek az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégiumba

Kreatív projektek, óralátogatás, nyelvcsere. A PASCH iskolaprogram keretében két német fiatal érkezett az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégiumba.

Az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium első emeleti folyosóján két német lány a tizennyolcas terembe igyekszik matematika órára.

„A PASCH Schule kapcsán kaptuk ezt a két leányzót. Az egyik egyetemista és itt hospitál. Naponta öt órán kell részt vennie. Ezek német, angol, matematika, kémia és egyéb órák, de más helyekre is el fogunk látogatni, hogy minél több tapasztalatot szerezzen, hiszen neki az egyetemre be kell számolnia ezekről az órákról, illetve a tanmódszerekről” - mondta Heiling Jolán Katalin, az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium projekt koordinátora.

A gimnázium 2023 szeptemberében csatlakozott a PASCH Schule hálózathoz. A kezdeményezés célja a német nyelv és kultúra népszerűsítése. A program keretében már számos projekt megvalósult, most két német fiatal segíti a pedagógusok munkáját. Magdaléna 24 éves, Regensburgból érkezett. Matematika-kémia szakos egyetemi hallgató, aki gyakornokként hat hetet tölt el az ózdi intézményben.

„Eddig nagyon tetszik minden, az emberek nagyon szívélyesek. Érdekelnek más kultúrák, más iskolarendszerek és hogy milyen módszerekkel oktatnak, így a végén tanulhatunk egymástól” - nyilatkozta Magdalena Tomiak, gyakornok.

Franziska most végezte el a középiskolát. A 18 éves lány Hamburgban él. Önkéntesként 2025 márciusáig vesz részt a gimnázium mindennapjaiban. Tervei között szerepel a magyar nyelv elsajátítása.

„Számomra nagyon fontos, hogy tanuljak a magyar kultúráról és a mindennapi életről, de az is fontos, hogy segítsek a diákoknak jobban megérteni a német nyelvet” - emelte ki Franziska Ballerstädt, önkéntes.

A program koordinátora azt is elmondta, hogy Márton-naphoz kötődően készülnek egy nagyszabású eseményre. A projektbe bevonják majd a város általános iskolásait is. Ez Franziska számára is jó lehetőség, hiszen testközelből megismerkedhet a magyar szokásokkal és népi hagyományokkal.

(forrás)