Elkezdődött az ovi

Elkezdődött a 2024/2025-ös nevelési év az óvodákban. A beszoktatást az is segíti, hogy az óvodában vegyes életkorú csoportokkal dolgoznak, így a nagyobbak is segítik a kicsiket.

Színes dekorációk, kesztyűbábok és különféle játékok várták a gyerekeket az óvodában. A nyári szünet véget ért és az Ózdi Városi Óvodák mind a tizenkét tagóvodájában elkezdődött a 2024/2025-ös nevelési év. A kicsik még csak az első hetet töltik, de már most jól szórakoznak.

„Én mindig játszok, hazamegyek. Ottalvós vagyok és mindig a gyerekekkel játszok” - mondta Váradi Letícia.

Kis konyha, kirakó és legó. Ez csak néhány dolog, amivel a kicsik játszottak. Mindenkinek megvan, mit szeret a legjobban.

„A kedvenc játékom a színezés” - nyilatkozta Farkas Jázmin.

A Vakond csoportban a nagy játék közepette kicsit megpihentek a gyerekek és közösen mondókáztak nevelőikkel. Azok az óvodások, akik most kezdték a kiscsoportot, korábban óvodai előkészítőn, úgynevezett óvodacsipegető napokon is részt vehettek.

„Elbeszélgettünk a szülőkkel, hogy minél jobban megismerjük a gyerekeket. Milyen tulajdonságaik és milyen szokásaik vannak. Erről szól tulajdonképpen a szülőértekezlet is, hogy hogyan tudjuk megkönnyíteni a beszoktatás időszakát. Ami nagyon fontos szerintem és segíti a beszoktatást, ha a szülő bízik az óvodában és az óvodapedagógusban, mert a gyerekek nagyon szenzitívek. Átveszik a szülőtől a rezgést, esetleg a félelmet is. Ha ezek az aggodalmak elmúlnak, akkor úgy gondolom, hogy kellő odafigyeléssel, játékkal, szeretettel fogadással megkönnyíthetjük a beszoktatást” - fogalmazott Juhász Tamásné, az Ózdi Városi Óvodák intézményvezetője.

A beszoktatást továbbá az is segíti, hogy az óvodában vegyes életkorú csoportokkal dolgoznak, így az új gyerekek hamarabb feloldódnak a nagyobbak között, valamint a nevelők is több figyelmet tudnak szentelni az új gyerekeknek. A feltöltöttség pedig nagyon eltérő. A városközponti óvodákban több kiscsoportos kezdte meg az új nevelési évet, mint a peremkerületekben.

(forrás)