Elindult a fodrász képzés az Ózdi SzC Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskolában

Szépészeti ágazaton belüli fodrász képzés indult az Ózdi SzC Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskolában. A két éves felnőttképzéshez modern tanműhelyet alakítottak ki.

Lassan érkeztek a tanulók az Ózdi SzC Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskola tanműhelyébe. Tizennyolcan jelentkeztek arra a felnőttképzésre, amely hiánypótló a városban, hiszen Ózdon korábban nem volt lehetőség ilyen szakma tanulására.

„Szépészet ágazatban két éves felnőttképzést hirdettünk idén először. Egy teljesen újonnan kialakított tanműhelyi részben, ahol a felnőtt hallgatók két év alatt technikumi képzésben érettségire épülve tudnak Ózdon új szakmát szerezni, ez pedig a fodrász. A fenntartónak köszönhetően a tanműhely kialakítása az új tanévre befejeződött” - mondta dr. Alabán Péter, az Ózdi SzC Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskola igazgatója.

A szakma rejtelmeit olyan szakoktató adja át a diákoknak, aki már több mint két évtizede dolgozik fodrászként.

„Igazából a képzés két éves, az első félévben szakmai elméletet fognak tanulni a jelentkezők. Második félévben pedig becsatlakozik a gyakorlati oktatás, illetve még a fennmaradó szakmai elmélet” - tette hozzá Farkas Adrienn, szakoktató, fodrászmester.

A megfelelő gyakorlati oktatáshoz szükséges volt egy tanműhely létrehozása az intézményben. Ehhez egy nem használt, rossz állapotban lévő termet alakítottak át.

„A Gábor Áron Technikum és Szakképzési Centrum közel 10 millió forint felhasználásával alakította ki ezt a korszerű tanműhelyt, amelyben minden adott ahhoz, hogy a legkorszerűbb ismereteket, a legkorszerűbb eszközökkel sajátíthassák el a diákok. Az épületnek ez a része teljes korszerűsítésen esett át, hiszen korábban itt egy már kifutott képzés, a varrónők tanműhelye volt, elég rossz állapotban. Ha most körbenézünk, akkor lehet látni, hogy minőségében is nagyon jó tanműhely került kialakításra” - emelte ki Tuza Ottó, az Ózdi Szakképzési Centrum főigazgatója.

A felnőttképzésre jelentkezők új, modern környezetben, korszerű eszközök segítségével sajátíthatják el a fodrász szakmát. Ehhez azonban kitartásra és szorgalomra is szükségük lesz az elkövetkezendő két évben, amelynek végén, sikeres szakmai vizsga esetén technikumi oklevelet szerezhetnek.

(forrás)