Megugrott a szamárköhögéses esetek száma.

Országosan 72 szamárköhögéses megbetegedés gyanúját rögzítették, ebből 7 esetet megyénkből jelentettek. Fontos a megelőzés, amiben a gyermekkori védőoltás az első lépés.

A szamárköhögés vagy pertussis súlyosan fertőző bakteriális betegség. Kezdetben a tünetei megegyeznek az orrfolyással, lázzal és enyhe köhögéssel járó megfázáséval. Ezt később hetekig tartó súlyos köhögési rohamok követik, amelyek után a szamárbőgésre emlékeztető magas hang vagy zihálás fordul elő általában belégzéskor.

„A köhögési roham általában, nagyon jellemző, hogy hányással zárul. Zömmel az éjszakai órákban jelentkezik a roham. Egy 24 órás időtartam alatt akár 40-50 roham is előfordulhat. A fő veszélye a fulladás, és a még nem oltott gyermekpopuláció fokozott veszélynek van kitéve.” - nyilatkozta dr. Csízi Zoltán gyermekorvos

Mint a legtöbb betegség esetében, itt is kulcsfontosságú a megelőzés. Az immunitás kialakításához a gyermekkori kötelező védőoltás ad segítséget. Pertussis ellen először kettő, majd három és négy hónapos korban oltják be a kicsiket. Ezt követően 18 hónapos korban, 6 évesen és az általános iskola ötödik osztályában kapják meg az emlékeztető vakcinát a fiatalok.

„Azt is szükséges elmondani, hogy a védőoltás nem ad egy életre szóló védettséget, immunitást, körülbelül 5-10 évre tehető a védettség időtartama, és ezért szükségesnek látszik az egész magyar lakosságnak a 10 évenkénti pertussis, szamárköhögés elleni védőoltással való ellátása.” - mondta dr. Csízi Zoltán gyermekorvos

Ha esetleg mégis felmerül a megbetegedés gyanúja, minél előbb forduljunk orvoshoz. Az antibiotikumos kezelés mérsékli a kórokozó tovaterjedését, és valamelyest enyhíti a tüneteket. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ legutóbbi jelentése szerint országosan 72 szamárköhögéses megbetegedés gyanúját rögzítették. A bejelentések a Békés vármegye kivételével a fővárosból és 18 vármegyéből érkeztek. Információink szerint ebből 7 esetet regisztráltak Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéből.

(forrás)