Felépült a kéménytorzó.

Felkerült az utolsó tégla a Gyár út menti kéménytorzóra, egy TOP Pluszos projekt keretében. Az utómunkálatok még hátra vannak, de a lézerfény is hamarosan a helyére kerül.

Az utolsó simításokat végzik a szakemberek a Gyár út mentén. Janiczak Dávid polgármester is csatlakozott hozzájuk, felvette a munkavédelmi felszerelést is.
 
Ózd történelmében jelentős szerepet játszott a kohászat. Kilenc kémény magasodott annak idején a Gyár út mentén. A monumentális tornyok meghatározták a város látképét. A gyár bezárása után azonban ezeknek is menniük kellett. Egyesével robbantották fel őket több más építménnyel együtt. A TOP Pluszos pályázat keretében most újraépült egy kéménytorzó. Az utolsó két téglát pedig a város polgármestere tette a helyére.
 
„Köszönhetően az örökségvédőknek, megmenekítettek rengeteg téglát az eredeti gyárkéményekből. Ezekből épült fel a mostani kéménytorzó. Engem az a megtiszteltetés ért, hogy az utolsó két téglát magam rakhattam fel a kémény tetejére. Nagyon köszönöm ezt a lehetőséget, hiszen szívügyem ez a projekt, amivel nem csak ózdi szíveket tudunk megdobogtatni, hanem bízunk benne, hogy sok más helyről érkező is fel fogja kapni a figyelmét erre az új attrakcióra.” - mondta Janiczak Dávid polgármester
 
A lézerfényt körülölelő kéménytorzó felépítésével azonban nem érnek véget a munkálatok. A belsejében ugyanis még bőven akad feladat.
 
„Itt még lesz egy rácsos szerkezet, hogy a madaraktól és a bedobálástól védje a lézerfényt. Ez a kis rész pedig be lesz borítva szendvicspanellel. Egy 40x40-es lyukat fogunk rá vágni, ahol a lézerfény ki fog hatolni.” - mondta Tóth Károly a Tinet Pro Kft. építésvezetője
 
Ugyanekkora zárszelvényes szerkezet lesz a merevítés, majd rákerül a rács. A belső munkálatokkal jövő hét közepére végeznek a szakemberek. A lézerfényt pedig, ami a végtelenségig sugározza majd a fényt, a tervek szerint ősszel már láthatják a város lakói.
(forrás)