Dajka, általános ápoló, személyi és vagyonőr képzésre jelentkeznek a legtöbben.

Még mindig nagy a túljelentkezés az Ózdi Szakképzési Centrumban. Jelenleg a dajka, az általános ápoló és a személyi és vagyonőr képzések a legnépszerűbbek.

A szakképzés rendszere az utóbbi években teljesen átalakult. A régi OKJ-s képzések kifutottak és úgynevezett szakmai jegyzékes képzések jelentek meg. A felnőttek számára ez azt jelenti, hogy mindenki ingyen tanulhat két szakmát és szerezhet egy szakképesítést.

„Nagyon fontos, hogy ebben az esztendőben a Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztályával együttműködve indulnak olyan képzések, amelyeket álláskeresők részére hirdetünk meg. Ez azt jelenti, hogy ők ingyenesen vesznek részt a képzésben és a Kormányhivatal megfelelő osztályától a jogosultságuk megléte esetén tanulási támogatást kaphatnak. Nagyon nagy az érdeklődés, nagyon sokan jelentkeznek.” - mondta Tuza Ottó az Ózdi SZC főigazgatója

2019-től bevezették az új iskolatípusokat, az 5 éves technikumot és a 3 éves szakképzőiskolát. A diákok portfóliót készítenek, projektekben dolgoznak és valós körülmények között sajátíthatják el a szakmát. A megújult ösztönző rendszer még vonzóbbá teszi ezt az oktatásformát.

„A Bródy Imre Technikumban iskolarendszerű képzésben legnépszerűbbek az egészségügyi és szociális ágazathoz kapcsolódó szakmák. Elsősorban általános ápoló, egészségügyi asszisztens, gyógyszertári asszisztens, illetve kisgyermek gondozó- nevelő, szociális ápoló -gondozó képzésre jelentkeznek a legtöbben. Emellett aztán számtalan olyan szakmai képzés folyik, amely nem iskolarendszerű, de népszerű. Személy és vagyonőr, illetve most a Kormányhivatalos képzéseknél ez a dajka képzés, ami a legnépszerűbbnek tűnik.” - nyilatkozta Tóth Béla az Ózdi SZC Bródy Imre Technikum szakmai igazgatóhelyettese

Az Ózdi Szakképzési Centrum öt intézményében augusztus közepéig-végéig várják azoknak a felnőtteknek a jelentkezését, akik a meglévő szakmájuk mellé szeretnének egy újabbat tanulni, vagy még nem rendelkeznek szakmával, de most szívesen elsajátítanának egyet.

(forrás)