Ingyenes gyerektábor Balatonakaliban.

Ózdi gyermekek üdülhettek a Karitász Balatonakali gyermektáborában. Az öt napos nyaraláson három általános iskola diákjai vettek részt.

A Katolikus Karitász minden évben tábort szervez Balatonakaliban. Idén július 8. és 12. között nyaralhattak a gyerekek a magyar tengernél. Árvai Ferenc atya az Egri Főegyházmegyei Karitász Központ vezetője kereste meg a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatóját az ingyenes vakáció lehetőségével.

„Azt sejtettem, hogy a saját iskolámból nem fogom tudni megszervezni, hogy negyven főt összegyűjtsek, ezért az Egri Főegyházmegye iskoláihoz fordultam, valamint a városi iskolákat is megkerestem, hogy vannak-e olyan iskolák, ahol vállalná-e egy-két pedagógus, hogy nyáron, önkéntes alapon, tehát fizetés nélkül, elhozzon hátrányos helyzetű gyerekeket a Balatonhoz. Sikerült megszervezni a tábort, így három iskola diákjai vettek részt ezen a programon.” - mondta Kocska Ágnes a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatója

A gyerekeknek nagy élményt jelentett már az utazás is, ugyanis a fiatalok vonattal érkeztek a Balatonhoz. Az öt nap alatt kivették részüket a tábor életéből, csapatokat alkotva dolgoztak.

„Nagyon jó programokon vettünk részt, nagyon tetszett a sümegi vár, jó volt, hogy fürödtünk a Balatonban. Sok élményt szereztem, sok új barátot és jók voltak a programok is és jó volt.” - mondta Nyíri Mirjam Katalin

A szervezők számos programmal készültek, de a legnépszerűbb a strandolás volt a diákok körében. A három iskola tanulói és pedagógusai hamar összebarátkoztak.

„Iskolánk ötödik osztályából az osztályfőnök kíséretével, tíz tanulónk vehetett részt ezen a balatoni táboron. Nagyon örültünk a megkeresésnek, mivel úgy gondoltuk, hogy amúgy is jó kis osztályközösségről van szó és ez a programsorozat a továbbiakban, tovább erősítheti az osztályközösségnek az alakulását. Jó volt nagyon, hogy az osztályfőnök kísérte el a gyermekeinket. Öröm volt látni minden este a beszámoló képeket az aznap történtekről, illetve mikor megérkeztek olyan boldog arcokkal szálltak le a hőség ellenére a vonatról, hogy tényleg életre szóló barátságok köttettek a programok kapcsán” - mondta Pénzesné Barta Krisztina az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola igazgatója

A Karitász táborba a nehéz helyzetben – sokszor mélyszegénységben – élő családok gyermekei, valamint fogyatékkal élő gyermekek, fiatalok vehetnek részt. Sokuk számára ez az egyetlen nyaralási lehetőség.

(forrás)