Fontos a friss ételek fogyasztása
Egészség
2024. júl. 17.

Fontos a friss ételek fogyasztása

Az ételfertőzés vagy mérgezés gyanúja akkor merül fel, ha azonos ételt, italt fogyasztók hasonló tünetekkel, közel azonos időben betegednek meg.

„Az ételmérgezés olyan hasi panaszokkal, hányással, hasmenéssel járó megbetegedés, mely elkülönül a többi, hasmenést okozó kórképtől” - ezzel a mondattal definiálja a webbeteg.hu az ételmérgezés kórképét, amely mint megtudtuk, nem egy általános fertőzés. Ebben az esetben ugyanis a baktériumok által termelt mérgek, az úgynevezett endotoxinok, vagyis mérgező anyagcseretermékek gyengítik le a szervezetet.

„Az ételmérgezések tünetei: hányinger, hányás, gyomorpanaszok, gyomorgörcsök, láz. Ezeket otthoni körülmények között lehetne kezelni különböző probiotikumokkal és gyógyszerekkel, hányinger elleni gyógyszerekkel. Viszont akkor kell fordulni orvoshoz, ha magas a lázunk, ha gyakori a hányás és véres széklet, ha súlyos a kiszáradás, ha három napon túl fennállnak a tünetek, ha homályos a látás és izomgyengeséget tapasztalunk” - mondta dr. Sahin Fawaz, címzetes főorvos.

A fertőzés leggyakoribb terjesztői a nem megfelelően elkészített baromfi ételek, de bármilyen kint hagyott, vagy csak a langyosra hűtött élelmiszer is képes megfertőzni fogyasztóját. Az elkészített ételt éppen ezért érdemes lehetőség szerint hőkezelni, vagy hűtőszekrényben, alacsony hőmérsékleten tárolni.

„Megfőzöm az ebédet, és beteszem az ételt a hűtőbe, hogy ne romoljon meg, és akkor utána adom a családomnak az ételt” - nyilatkozta Dudu Ferencné.

„Édesanyaként, illetve háziasszonyként mindig igyekszem friss alapanyagokat választani. Általában a piacon vásárolok, akár húsról, akár zöldségről van szó, illetve ebben a nagy hőségben igyekszem minél hamarabb hazaérni, hogy a friss alapanyagokat, húst, főleg hústermékeket a hűtőbe helyezzem, ezzel is elkerüljem az ételmérgezést” - tette hozzá Nagyné Prokk Bettina.

A gombát, tojást vagy tejfölt tartalmazó ételeket érdemes csupán aznap, frissen elkészített állapotban elfogyasztani, illetve javasolt figyelni az élelmiszer színére, szagára és állagára. Ha betartjuk ezeket az egyszerű intézkedéseket, könnyedén elkerülhetjük ezt a kellemetlen kórt, amely néhány hónapig még aktívan jelen lehet az emberek körében.