Az ételfertőzés vagy mérgezés gyanúja akkor merül fel, ha azonos ételt, italt fogyasztók hasonló tünetekkel, közel azonos időben betegednek meg.
„Az ételmérgezés olyan hasi panaszokkal, hányással, hasmenéssel járó megbetegedés, mely elkülönül a többi, hasmenést okozó kórképtől” - ezzel a mondattal definiálja a webbeteg.hu az ételmérgezés kórképét, amely mint megtudtuk, nem egy általános fertőzés. Ebben az esetben ugyanis a baktériumok által termelt mérgek, az úgynevezett endotoxinok, vagyis mérgező anyagcseretermékek gyengítik le a szervezetet.
„Az ételmérgezések tünetei: hányinger, hányás, gyomorpanaszok, gyomorgörcsök, láz. Ezeket otthoni körülmények között lehetne kezelni különböző probiotikumokkal és gyógyszerekkel, hányinger elleni gyógyszerekkel. Viszont akkor kell fordulni orvoshoz, ha magas a lázunk, ha gyakori a hányás és véres széklet, ha súlyos a kiszáradás, ha három napon túl fennállnak a tünetek, ha homályos a látás és izomgyengeséget tapasztalunk” - mondta dr. Sahin Fawaz, címzetes főorvos.
A fertőzés leggyakoribb terjesztői a nem megfelelően elkészített baromfi ételek, de bármilyen kint hagyott, vagy csak a langyosra hűtött élelmiszer is képes megfertőzni fogyasztóját. Az elkészített ételt éppen ezért érdemes lehetőség szerint hőkezelni, vagy hűtőszekrényben, alacsony hőmérsékleten tárolni.
„Megfőzöm az ebédet, és beteszem az ételt a hűtőbe, hogy ne romoljon meg, és akkor utána adom a családomnak az ételt” - nyilatkozta Dudu Ferencné.
„Édesanyaként, illetve háziasszonyként mindig igyekszem friss alapanyagokat választani. Általában a piacon vásárolok, akár húsról, akár zöldségről van szó, illetve ebben a nagy hőségben igyekszem minél hamarabb hazaérni, hogy a friss alapanyagokat, húst, főleg hústermékeket a hűtőbe helyezzem, ezzel is elkerüljem az ételmérgezést” - tette hozzá Nagyné Prokk Bettina.
A gombát, tojást vagy tejfölt tartalmazó ételeket érdemes csupán aznap, frissen elkészített állapotban elfogyasztani, illetve javasolt figyelni az élelmiszer színére, szagára és állagára. Ha betartjuk ezeket az egyszerű intézkedéseket, könnyedén elkerülhetjük ezt a kellemetlen kórt, amely néhány hónapig még aktívan jelen lehet az emberek körében.