Fecskék – Fészekből kiesett fiókát mentett egy ózdi rendőrnő
Hírek
2024. júl. 16.

Fecskék – Fészekből kiesett fiókát mentett egy ózdi rendőrnő

Fészekből kiesett, sérült fecskét mentettek az Ózdi Rendőrkapitányságon. A fióka túlélte az esést. A Bükki Nemzeti Park természetvédelmi őre vette gondozásába az állatot.

A sárból készült fészkek időről időre felmondják a szolgálatot. Az apró fiókákpedig, ha benne vannak kiesnek a fészekből, ami sérüléssel járhat, rosszabb esetben akár az életükbe is kerülhet. Az utóbbi években sokan felismerték a madarak jelenlétének fontosságát, és igyekeznek segíteni őket. A faj hazai állománya folyamatosan csökken, pedig nélkülük sokkal több kellemetlen rovarral kellene megküzdenünk. Igen hasznos állatok, akik főként legyekkel, szúnyogokkal táplálkoznak, ezzel is ritkítva a kellemetlen rovarokat. Fontos, hogy megfelelően cselekedjünk, ha bajba jutott fiókát találunk.

„Ha azonosítható, hogy melyik fészekben volt a kis fecske, akkor azt szoktuk javasolni, hogy első körben tegyék vissza a fészekbe, persze ha sértetlen az állat. Most itt az elmúlt napokban elég meleg volt nálunk, így több fecske is érkezett. Ha nincs meg a fészek és röpképtelen a madár, akkor mindenképpen mentőhelyre kell szállítani, vagy szakavatott személyzetnek kellene ellátnia. Jó mentőhelyre juttatni az ilyen pici fecskéket” - mondta Lehoczky Krisztián, a Mályi Természetvédelmi Egyesület elnöke.

Városunkban számos helyen fellelhetőek a fecskék az év ezen időszakában. Az Ózdi Rendőrkapitányság épülete is több fecskének ad otthont költési időszakban. A helyi kapitányságon történteket a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei rendőrség osztotta meg Facebook oldalán.

„Egy ózdi rendőrnő lett figyelmes a kapitányság udvarán arra, hogy egy kis fecske ugrál a fűben. Szegény madárka fedezéket keresett, de nem tudott repülni. Kolléganőnk gyorsan cselekedett, mert nem akarta, hogy bármilyen baleset érje a védtelen kis fecskét, vagy hogy egy nagyobb állat esetleg bántsa. Felvitte irodájába, és őrizte, amíg a Bükki Nemzeti Park természetvédelmi őre megérkezett. A természetvédelmi őr vállalta, hogy gondoskodik a védett madárról a felépüléséig. A fecske körülményes etetése miatt különös figyelmet igényel, de jó hír, hogy valószínűleg már a napokban képes lesz újra magától repülni” - áll a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei rendőrség Facebook posztjában.

Műfészkek kihelyezésével és több apró dologgal is megkönnyíthetjük a madarak munkáját, hogy évről évre több fióka repülhessen ki épségben a fészekekből. Elég ha kertünk végében kialakítunk egy saras pocsolyát, ugyanis a nagy melegben ezzel biztosítjuk fő építőanyagukat. Az otthagyott lenyírt fűvel is sokat segíthetünk, hiszen a kiszáradt apró darabokat előszeretettel használják a fészekrakáshoz. Ezen lépéseknek köszönhetően a vonuláskor elszenvedett veszteségek mellett is több madárnak van esélye a túlélésre és a tavaszi visszatérésre.